Catalunya Diari

Censen 14 espècies diferents de ratpenats

Censen 14 espècies diferents de ratpenats| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 


El programa de seguiment dels ratpenats d’aigua presents al Parc de la Mitjana de Lleida, que s'ha fet aquesta nit, ha permès censar 14 espècies diferents, essent el punt més abundant la zona de la passarel·la del riu. D'aquestes 14 espècies presents al Parc, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrela nana i el més interessant des del punt de vista ecològic és el nòctul mitjà, que va ser trobat per primera vegada l’any 2010 als Camps Elisis i és la única localitat coneguda de tota Catalunya. Aquest ratpenat utilitza els grans arbres dels Camps Elisis com a refugi per amagar-se durant el dia i, des d’aquí es desplaça fins a la Mitjana dins de les seves rutes de cacera nocturna.
 
Per tercer any consecutiu s’ha detectat la presència de la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii), i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Les dues espècies estan lligades als ambients aquàtics i s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics. Ambdues espècies estan protegides i en el cas de ratapinyada de peus grans és una espècie en perill d’extinció que només es troba en localitats circummediterrànies.
 
Aquest cens forma part del programa Quirorius, que des de 2007 es realitza en diferents zones humides de Catalunya amb l’objectiu de tenir més informació sobre els quiròpters aquàtics en diversos cursos fluvials de Catalunya així com involucrar a la població en el seu estudi i conservació. El cens ha estat realitzat per tècnics de la Regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament, conjuntament amb ciutadans interessats que han col·laborat. Per a l’elaboració del cens dels ratpenats d’aigua, que es realitza dos cops al any, es visiten 4 quatre punts fixes propers a un tram del riu Segre al seu pas per la Mitjana, una hora després de la posta de sol, i es recompten les espècies, observades amb una lot i amb l’ajuda d’una aparell detector d’ultrasons, l’heterodí, que capta els sons que emeten i que la nostra oïda no pot sentir.
 
Els ratpenats són indicadors ambientals de la qualitat del curs fluvial territori i la seva presència evidencia els canvis en el medi ambient. El cens dels ratpenats aquàtics de la Mitjana permet any rere any conèixer l’evolució de la seva activitat de captura i de la qualitat del curs fluvial que els acull.


Comentaris

envia el comentari