Catalunya Diari

Construeixen una casa de fusta ecosostenible a la Bordeta

Construeixen una casa de fusta ecosostenible a la Bordeta| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

El barri de la Bordeta de Lleida compta amb una casa de fusta ecosostenible, la més alta d'aquestes característiques de tota la ciutat, ja que és la única de tres plantes de tota la capital del Segrià.

L’habitatge de la Bordeta, ubicat al carrer Isern, és una casa passiva –qualificatiu que es dóna a les construccions amb un estàndar més alt d’eficiència energètica-, de 180 metres quadrats. Construïda al seu interior amb elements únicament de fusta, a base de plafons i cargols -muntatge segons el concepte de dur la construcció en sec a l’extrem–, té un termini de materialització de 4 mesos.
 
El concepte de casa passiva aconsegueix un aïllament màxim, l’estancament interior de l’aire i evitant que entri el del carrer. Segons els responsables de BeHabitat, Oriol Aubets i Àngel Rodríguez, es calcula que les filtracions d’aire en una casa convencional suposen tenir una porta oberta tot el dia; mentre que en una casa passiva, com la de la Bordeta, aquesta filtració es redueix a l’equivalent d’un forat de 10 centímetres.
 
La ventilació mecànica garanteix la qualitat de l’aire, ja que les màquines que duen la instal·lació preveuen el grau d’humitat i la filtració de partícules al·lergògenes, tan incòmodes en períodes de floració primaveral.
 
El cost del metro quadrat d’una casa passiva és superior al d’un habitatge convencional. Aniríem dels 750/800 euros metro quadrat, fins als 1.200, davant els 700/900 euros, segons expliquen els responsables de BeHabitat, que assenyalen que la inversió inicial és ràpidament amortitzada, ja que l’eficiència energètica que s’obté permet reduir els costos de calefacció, aire condicionat i aigua calenta a 350 €/any.


Comentaris

envia el comentari