Catalunya Diari

El canal de Pinyana obre un mes abans perquè la sequera i les gelades obliguen a avançar la campanya de reg

El canal de Pinyana obre un mes abans perquè la sequera i les gelades obliguen a avançar la campanya de reg| ACN - Fotografia: FestesCatalunya

 

Tot i que la campanya de reg s'acostuma a iniciar per Sant Josep, el 19 de març, l'inici avançat de la floració, les baixes temperatures amb gelades dels últims dies i la sequera que pateixen els cereals han obligat a avançar la campanya de reg a Lleida. 

El primer en obrir les seves comportes ha estat el Canal de Pinyana, que abasteix 13.500 hectàrees del Segrià. Ho ha fet aquest cap de setmana amb una dotació de cinc metres cúbics per segon. Tot i l'avançament, el president del sindicat de regs del Canal de Pinyana, Ramon Piqué, assegura que la campanya de reg està assegurada. En aquest sentit, explica que "tot i que segons la CHE, estem a 150 hectòmetres menys de reserves de neu i tenim 100 hectòmetres menys de reserves als embassaments, tenim prou reserves per afrontar la campanya amb total garanties gràcies a les bones reserves de l'any passat".
 
Piqué ha explicat que aquest any ha estat "anormal", amb temperatures càlides durant tot l'hivern. Aquest fet ha causat un avançament en la floració i els cereals estan afectats per la sequera prolongada. "És una campanya que es presenta incerta ja que, per una banda, hi ha perill de sequera i els cereals s'han de regar i per l'altra, hi ha perill de gelades a causa de les baixes temperatures dels últims dies i per tant cal aigua per posar en marxa els aspersors", ha comentat. 
 
Tot i aquest avançament, Piqué ha assegurat que hi ha prou reserves per fer front a la campanya de reg gràcies a les reserves "abundants" de l'any passat. Tot i això reconeix que hi ha menys reserves tant de neu a la muntanya com d'aigua als embassaments que l'any passat.
 
El Canal de Pinyana ha estat el primer a iniciar la campanya de reg a Lleida, que s'ha avançat gairebé un mes. El Canal d'Urgell també podria obrir abans d'hora, a començaments de març, quan estiguin acabades les obres del tram on s'emmagatzema l'aigua que abasteix Tàrrega així com altres millores a Bellvís i Agramunt.


Comentaris

envia el comentari