Catalunya Diari

El foc bacterià danya 40 parcel·les de fruiters a Lleida

El foc bacterià danya 40 parcel·les de fruiters a Lleida| Text i fotografies: EP

 



Segons el sotsdirector d'Agricultura, Joan Godia, es tracta de pocs arbres repartits en unes quaranta parcel·les a conseqüència del rebrot de dos del focus detectats l'any passat, el d'Alguaire i el de Serós, i que aquest últim ha afectat també arbres d'Aitona.
 
Godia ha insistit que els arbres afectats ja estan arrencats i que el Departament continua amb la seva política d'eradicació perquè Catalunya segueixi sent zona lliure de foc bacterià, un esforç que segons les seves paraules no ajuda que altres comunitats com Aragó "convisquin amb la malaltia".
 
Per la seva banda, el sindicat Unió de Pagesos ha demanat aquest divendres a les grans empreses, a les cooperatives de fruita dolça i a les associacions de productors que s'impliquin en les tasques de prospecció que realitzen les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) per eradicar el focus de foc bacterià que encara hi ha a les zones de fruita dolça de Lleida i que el sindicat considera "provinents de la Franja". El sindicat recalca que algunes d'aquestes empreses fructícoles amb més mitjans haurien de col·laborar en la prevenció i lluita de la plaga i aportar tècnics propis tenint en compte que el departament d'Agricultura subvenciona la totalitat dels honoraris dels tècnics de les ADV per portar a terme aquest treball.
 
El total de tècnics que estan aportant les ADV de Lleida per fer les tasques de prospecció per detectar focus de foc bacterià és de nou, i sumats als del Departament només poden cobrir el 20% de la superfície total de cultius de pera i poma que en la demarcació de Lleida, apunta Unió de Pagesos.
 
El sindicat aclareix que el foc bacterià no té cap efecte sobre les persones però afecta greument als cultius de poma, pera, nespra i codony, a més d'arbres ornamentals i assenyala que els efectes poden ser molt greus en el cas de la perera, ja que produeix la mort de l'arbre en poc temps.
 
La propagació de la plaga minvaria greument el potencial exportador de fruita, segons Unió de Pagesos que recorda que Catalunya té el 37% de la superfície de fruita de llavor de tot l'Estat i produeix el 50%.



Comentaris

envia el comentari