Catalunya Diari

Els Bombers fan 228 serveis en incendis de vegetació a la regió de Lleida durant la campanya forestal

Els Bombers fan 228 serveis en incendis de vegetació a la regió de Lleida durant la campanya forestal| Text i fotografia: ACN

 

Els Bombers han fet 228 serveis en incendis de vegetació a la regió d'Emergències de Lleida durant la campanya forestal -del 15 de juny al 15 de setembre-, una xifra dins de la mitjana dels darrers cinc anys tot i l'onada de calor que es va viure al mes de juliol.

Així ho ha explicat el cap de la regió, Jordi Solà, qui afirma que es pot considerar un "bon estiu" pel que fa a incendis ja que cap dels focs va superar les 10 hectàrees de superfície cremada. Per la seva banda, el cap dels Agents Rurals de Lleida, Llorenç Ricou, també ha explicat que les hectàrees forestals cremades des de l'1 de gener al 15 de setembre no arriben a les 150, la meitat de l'any passat.
 
Dels 228 incendis en què van actuar els bombers a les comarques de Lleida, la major part, 138, corresponen a vegetació agrícola; 67 són de vegetació urbana i 23 corresponen a focs forestals. Segons Solà, es pot afirmar que "hem tingut un molt bon estiu" perquè tot i que el risc era molt elevat els incendis que hi ha hagut han estat de "dimensions relativament petites". 
 
Calor extrema al juliol
Cal recordar que a banda de la calor extrema del juliol (segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures han estat les més càlides dels darrers 50 anys), ja veníem d'una primavera seca, càlida i ventosa. Això va fer que els incendis de vegetació es disparessin prop d'un 50% durant el mes de maig a les comarques de Lleida. Van passar de 87 l'any passat a 121 aquest 2015. Els que més es van incrementar van ser els de vegetació agrícola i urbana mentre que els forestals es van mantenir a un nivell similar. Malgrat tot, aquesta tendència no va continuar i durant l'estiu els focs s'han mantingut a ratlla.
 
En concret, aquest estiu el foc més gran a la regió d'Emergències de Lleida va ser el que es va declarar a mitjans de juliol a Biosca (Segarra) però no va superar les 8 hectàrees, entre massa forestal, vegetació agrícola i rostoll. Solà també ha citat el de principis de juny a Cervià de les Garrigues que no va arribar a quatre hectàrees; a mitjans de juliol a Os de Balaguer (Noguera), on van cremar 5 hectàrees; i a principis d'agost un incendi a Seròs (Segrià) que va cremar 6,5 hectàrees. 
 
En tot cas, Solà alerta que no es pot baixar la guàrdia davant d'una temporada de tardor-hivern (d'octubre a març) que les previsions indiquen que pot ser un període sec i ventós.
 
925 efectiu a Lleida
La campanya forestal ha mobilitzat a les comarques de Lleida 925 efectius, un centenar més que durant la resta de l'any per la contractació d'auxiliars forestals, guaites i operadors de control. El cap de la regió d'Emergències de Lleida ha destacat que hi ha hagut una mitjana d'onze parcs de bombers voluntaris oberts de manera preventiva repartits per tot el territori, i això sumat al reforç del dispositiu habitual i a l'actuació dels mitjans aeris (aquest estiu s'ha comptat amb dos helitancs i un helicòpter de comandament, un més que l'any passat), ha permès "donar una resposta ràpida i contundent per evitar tenir simultaneïtat de serveis i que els incendis se'ns fessin grans". 
 
Solà ha remarcat especialment la "gran disponibilitat de bombers voluntaris, que han fet un gran esforç per poder donar resposta a aquesta campanya d'estiu i evitar grans incendis forestals". Cal recordar que just abans de començar la campanya es va aconseguir resoldre el conflicte entre el Govern i els bombers voluntaris que havia portat a la dimissió de bona part dels comandaments de Tarragona i Lleida. El punt principal de l'acord entre aquest col·lectiu i el departament d'Interior va ser que els bombers voluntaris poguessin gaudir dels serveis de la mateixa mútua que els bombers professionals en cas d'accident, una reclamació que feia 30 anys que estava sobre la taula.
 
En un comunicat de valoració general de la campanya a tot Catalunya, la direcció general destaca que s'ha aconseguit limitar l'abast dels incendis gràcies a "un gran esforç de planificació (per garantir l'activació de tots els seus recursos) i de distribució de recursos en base a l'anàlisi continuada del risc d'incendi forestal". També destaquen que, davant d'una situació tan crítica pel que fa al risc d'incendi forestal, els Bombers han aplicat una estratègia d'extinció basada en un primer atac contundent per tal d'evitar que els focs es fessin grans, especialment en situacions de simultaneïtat.
 
L'eficàcia de les campanyes preventives
Lloreç Ricou ha destacat que a Lleida han funcionat molt bé les campanyes com la del borrissol i la de la sega i, en general, la prevenció que s'ha de tot l'estiu. "Podria haver estat un dels estius més durs de la història amb les temperatures excepcionalment altes que hem tingut i en canvi hi ha hagut menys incendis i moltes menys hectàrees cremades", ha remarcat. Ricou també creu que hi ha ajudat la creixent conscienciació de la societat per evitar conductes que poden derivar en focs.
 
Des de l'1 de gener fins al 15 de setembre els Agents Rurals tenen comptabilitzats 77 incendis forestals al conjunt de les comarques de Lleida amb 149 hectàrees cremades. D'aquestes, 58 són de superfície arbrada i la resta no arbrada.


Comentaris

envia el comentari