Catalunya Diari

Els ramaders es mobilitzen davant del primer atac de l'ós a la Vall d'Aran

Els ramaders es mobilitzen davant del primer atac de l'ós a la Vall d'Aran| ACN - Fotografia: Cedida

 

A la Vall d'Aran s'ha registrat el primer atac de l'ós aquest any, una ovella que es va trobar devorada per un plantígrad la setmana passada a un camp de Bagergue. Unió de Pagesos ha convocat una assemblea divendres que ve per exigir mesures contra els danys provocats per la fauna salvatge. 

L'atac de l'ós ha coincidit amb altres morts de bestiar que haurien provocat voltors. Els ramaders del Pirineu fa temps que es queixen dels perjudicis que els ocasiona la fauna salvatge i qüestionen que s'hagin de fer noves reintroduccions, com el nou exemplar de plantígrad que es vol alliberar al Pallars Sobirà.
 
Joan Guitart, responsable d'acció sindical a les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, afirma que "és molt fàcil engegar animals i que els alimentin els demés; nosaltres tenim els nostres animals i ens cuidem que no vagin al camp del veí, per tant, el que no és lògic és que l'administració deixi anar animals i que després nosaltres n'haguem de pagar les conseqüències". Guitart també es queixa que actualment hi ha una sobrepoblació de voltors i "ningú ho controla ni s'indemnitzen els atacs". També recorda que no es té en compte l'estrès que pateixen els ramats quan tenen animals salvatges a prop.
 
El sindicat ha convocat divendres a la Vall d'Aran una assemblea de ramaders pirinencs per exigir al govern aranès i a la Generalitat mesures per evitar nous atacs. L'Associació de Ramaders d'Oví i Cabrum d'Aran també reclama al Conselh Generau que no accepti la prova pilot del Ministeri d'Agricultura per a la reintroducció de quatre linxs nòrdics al territori.


Comentaris

envia el comentari