Catalunya Diari

Els regants de Lleida denuncien que el Govern "s'ha tirat en braços de la gent del delta" i no han tingut cap suport

Els regants de Lleida denuncien que el Govern "s'ha tirat en braços de la gent del delta" i no han tingut cap suport| Text i fotografia: ACN

Els regants de Lleida se senten discriminats per la posició que la Generalitat ha pres en el rebuig al Pla Hidrològic de l'Ebre, un rebuig que aquest diumenge s'ha fet evident amb la presència de membres de l'executiu a la manifestació d'Amposta.

Segons el president de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, entre el col·lectiu ningú entén com el Govern "s'ha tirat en braços de la gent del delta i no hem tingut ni una paraula de suport o de reconeixement als regadius". Segons Jové, així ho van traslladar de forma unànime a la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, en una reunió aquest dissabte a la tarda a Lleida. La trobada la va organitzar el Departament sense convocatòria pública als mitjans de comunicació, un fet que Jové també critica perquè considera que demostra la poca voluntat de l'executiu de fer sentir l'opinió dels regants.

A la reunió amb Serret hi van participar totes les comunitats de regants catalanes de la conca de l'Ebre, que van rebre la convocatòria divendres al vespre. També hi va assistir, per tant, el president del canal d'Urgell i de l'Associació Catalana de Regants, Ramon Carné, que considera que la trobada va ser bàsicament un gest de la consellera per "justificar-se" del suport del Govern a la manifestació d'Amposta.

"El que va quedar clar és que tots els regants de Lleida estem a favor del pla hidrològic", ha dit Carné. El president del canal d'Urgell ha insistit que el pla "és just i equilibrat" i "si donen més aigua de cabal ecològic aquí algú s'haurà de quedar sense regar o buidar pantans". A més, Ramon Carné també ha criticat que des de l'Assemblea Nacional Catalana s'hagin organitzat autocars per anar a la manifestació. I ha assegurat: "Això és barrejar coses i polititzar-ho tot".

Josep Maria Jové coincideix que el Departament d'Agricultura va convocar a última hora la reunió amb els regants "pressionats" la mobilització d'aquest diumenge però lamenta que la consellera no assumís cap compromís concret a favor del sector. Segons el president de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues, el principal missatge que van rebre de Serret és que cal comunicar bé a la gent el que són els regadius i el que aporten de valor a la societat. Al seu torn, ells van demanar a la conselleria que abanderés aquest objectiu i donés suport explícit als regants. Segons Jové, no s'hi va comprometre i només va acceptar estudiar la possibilitat de sumar-se a un futur comunicat de l'Associació Catalana de Regants "si ho trobava escaient".

El president de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues també ha defensat el dret dels pagesos a fer rendibles les seves terres a través del regadiu i ha insistit que els nous sistemes que s'estan instal·lant fan un ús molt eficient de l'aigua perquè no se'n perdi ni una gota.


Comentaris

envia el comentari