Catalunya Diari

En busca de noves formes de mobilitat més sostenible

En busca de noves formes de mobilitat més sostenible| Redacció - Fotografia: L. Biela

 Així mateix, aquest projecte, que s'allargarà fins al proper 29 de setembre, pretén impulsar entre la població la mobilitat a peu, amb bicicleta i amb transport públic, a més de reduir la presència del vehicle privat a la ciutat, a través de la planificació, la urbanització i la culturització ciutadana.
 
Per aquest motiu, des de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de l'Àrea de Lleida, juntament amb 67 entitats adherides a la Setmana, han organitzat més de 120 activitats lúdiques per conscienciar a la població. Una d'elles, celebrada aquest divendres per primer cop a la ciutat, fou una cursa de mitjans de transport escolar. L’objectiu d’aquesta activitat és treballar de forma pedagògica i amena les avantatges dels mitjans més sostenibles per desplaçar-nos per Lleida. La cursa sortí de cada centre fins a la plaça Sant Joan, amb els diferents mitjans de transport: a peu, en bici, en bus i en vehicle privat. Un cop ja havia arribat tothom es comptabilitzà el temps de viatge, el cost econòmic i els costos ambientals i socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica).
 


També s'han organitzat un total de 37 pedalades, la majori, entre els dos últims caps de setmana de setembre i el primer d'octubre. I pel que fa a les caminades, hi ha un total de 62 caminades organitzades repartides segons la seva temàtica en caminades saludables, verdes i culturals. També s’organitzaran tallers i jornades educatives i de sensibilització de la ciutadania. Enguany, la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2012. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya. Les fotografies que, a més, incloguin les etiquetes georeferenciades: #Barcelona, #Tarragona #Lleida o #Girona, podran optar a guanyar un abonament personal de transport per tot l'any 2013 que s’ofereix a cadascun dels àmbits territorials esmentats. Lliurament de premis del ‘Parada Literària’


L’ATM de l’Àrea de Lleida realitzarà a més l’entrega de premis als guanyadors de la primera edició del concurs escolar 'Parada Literària', un concurs que forma part d’un projecte pedagògic, integral i transversal que té com a objectiu fomentar l’ús del transport públic, la mobilitat en bicicleta i a peu, en definitiva la mobilitat sostenible i segura entre tota la comunitat educativa –alumnes, pares i mares i professors– per desplaçar-se habitualment per la ciutat i, especialment, fins a l’escola i l’institut.


 


L’acte de lliurament de premis es farà el proper 24 de setembre al claustre de la Biblioteca Pública de Lleida en el qual es llegiran els curts guanyadors i gràcies al patrocini de les empreses col·laboradores Gremis de Llibreters de Lleida i el Tren dels Llacs, se’n lliurarà un per a cadascuna de les categories, en total 6 lots de llibres i 4 packs per fer un viatge en el Tren dels Llacs formats per 2 entrades d’adult + 2 entrades de nen per als dies 22 i 29 de setembre. L’acte comptarà amb la presència del delegat del Govern a Lleida i dels delegats territorials d’Ensenyament, Territori i Cultura. D’altra banda tots els alumnes i professors guanyadors de cada categoria rebran una targeta de l’ATM carregada amb saldo de viatges il·limitats per a tot un mes.


 


Objectius de la Setmana de la Mobilitat


Alguns dels objectius que persegueix aquest projecte són:
- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.


 - Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.


 - Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.


- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.


- Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut. Comentaris

envia el comentari