Catalunya Diari

Endesa allibera 200 cavilats al Garona per repoblar el riu d'aquesta espècie en perill d'extinció

Endesa allibera 200 cavilats al Garona per repoblar el riu d'aquesta espècie en perill d'extinció| Redacció - Fotografia: Endesa

Endesa, dins de les accions del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat de Catalunya, allibera aquest dilluns fins a 200 cavilats al riu Garona i a diversos afluents amb l’objectiu de repoblar el riu d’aquesta espècie de peix endèmica catalogada en perill d’extinció, la qual va veure reduïts els seus exemplars com a conseqüència de les riuades de l’estiu del 2013.

L’actuació per a reforçar la població de cavilats (Cottus hispaniolensis) s’ha centrat en aquells trams més afectats per les inundacions que van assolar les comarques de la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça el juny de l’any passat i que, arran d’estudis realitzats, la baixa o nul·la densitat d’exemplars feia perillar la seva recuperació de forma natural, és a dir, mitjançant reproducció.

Així, la Companyia va planificar un projecte de cria en captivitat, que va començar el mes de març d’enguany, amb la captura d’exemplars reproductors del riu Garona. Aquests van ser traslladats a dos centres, un d’era Bordeta –al municipi de Vilamòs, a la Vall d’Aran– i l’altre a la masia de Camdoca –a Santa Maria de Merlès, al Berguedà–, on es van implementar les condicions òptimes per a la seva reproducció i posterior creixement de les cries.

A més de la repoblació de cavilats a la conca del Garona, Endesa també ha col·laborat amb el Conselh Generau d’Aran, la Fundació Biodiversitat i Gesna, en la recuperació de truites (Salmo trutta), l’altra espècie que també va veure reduïda la seva població arran de les riuades. En aquest cas s’ha realitzat una translocació de truites des dels trams menys afectats.

A partir dels quatre centímetres
Els exemplars alliberats mesuren uns quatre centímetres de llargada, moment en el qual es considera que assoleixen maduresa sexual. D’aquesta manera es vol facilitar la reproducció natural al riu.

Aquesta espècie, que pertany a la família dels còtids, té el cos en forma de maça, fa 18 centímetres de llargària màxima i no presenta escates; té el cap ample i pla i l'aleta caudal amb 13-14 radis. És de color gris olivaci marró, amb taques irregulars, més fosques al dors i als costats, amb les aletes dorsals, les pectorals i la cua amb taques blanques i fosques segons el fons en què viu, ja que és molt mimètic.Comentaris

envia el comentari