Catalunya Diari

Enxampats utilitzant peixos vius d'espècies exòtiques per pescar al pantà de Sant Antoni

Enxampats utilitzant peixos vius d'espècies exòtiques per pescar al pantà de Sant Antoni| Text i fotografia: ACN

 

Agents rurals del Pallars Jussà investiguen quatre pescadors per un delicte contra la fauna, en concret per posar en perill la biodiversitat del pantà de Sant Antoni utilitzant com a esquer peixos vius d'espècies exòtiques. Els pescadors, de nacionalitat francesa, havien aconseguit pescar vint-i-cinc luciperques de grans dimensions, uns 40 quilos de peix, que possiblement anaven destinats a comercialitzar-los a França.

L'actuació es va fer divendres passat quan efectius dels Agents Rurals van observar quatre pescadors que utilitzaven peixos vius per pescar a l'embassament de Sant Antoni, al terme municipal de Salàs de Pallars. Els pescadors estaven en una embarcació equipada amb dos motors i un sonar per localitzar els peixos.
 
Durant els mesos d'hivern no és habitual observar pescadors en aquesta zona, tot i que la pesca és permesa, ja que, a causa de les baixes temperatures, els peixos redueixen la seva activitat i per tant la seva necessitat d'alimentació. Els agents van poder observar com per atraure els peixos utilitzaven com a esquer altres peixos vius. Com a norma general, a Catalunya està prohibit l'ús de peixos, crustacis o mol·luscs vius o morts per a la pesca.
 
En el moment de la inspecció els agents van poder comprovar que l'embarcació disposava d'un batiport que amagava un dipòsit especial per als peixos que utilitzaven com a esquer i disposava d'un sistema per oxigenar l'aigua i poder-los mantenir vius. Es van identificar tres tipus de peixos, cap propi de l'embassament i, a més, espècies exòtiques o al·lòctones a Catalunya. 
 
Segons els Agents Rurals, el fet d'introduir o alliberar espècies de fauna no autòctona està considerat com a delicte pel Codi Penal i pot ser castigat amb una pena de presó de quatre mesos a dos anys, multa de 8 a 24 mesos i inhabilitació especial d'un a tres anys. Les investigacions que estan portant a terme els agents se centren a determinar d'on procedien aquests peixos i a determinar si hi pot haver afectacions a l'embassament.
 
Els pescadors també van ser denunciats administrativament per no complir les normes de navegació establertes per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ni desinfectar l'embarcació per a evitar la propagació del musclo zebrat.
 
El perill d'alliberar peixos exòtics
Els Agents Rurals recorden que alguns "propietaris irresponsables de mascotes" decideixen alliberar els seus animals al medi natural quan se'n volen despendre enlloc de sacrificar-los o cedir-los. En ocasions, aquests mascotes són espècies exòtiques i fins i tot poden arribar a ser invasores. Aquests alliberaments poden representar un greu problema, ja que les espècies exòtiques invasores constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat al món, circumstància que s'agreuja en hàbitats i ecosistemes especialment vulnerables com són les illes i les aigües continentals. La introducció d'aquestes espècies invasores pot ocasionar greus perjudicis a l'economia, especialment a la producció agrícola, ramadera i forestal, i fins i tot a la salut pública.
 
En algunes ocasions també pescadors esportius transporten i introdueixen il·legalment peixos d'un lloc a l'altre per considerar que així millorarà la seva pesca. 
 
La introducció de peixos continentals canvia la composició de les comunitats i redueix l'abundància d'espècies que són pròpies de la zona i fins i tot poden arribar a provocar l'extinció d'espècies. Però a més introdueixen paràsits i malalties, i poden provocar alteracions genètiques i per tant provocar canvis en el funcionament de l'ecosistema que poden arribar a afectar la qualitat de l'aigua.
 
En el cas de l'embassament de Sant Antoni, els últims anys els agents rurals hi han localitzat dues noves espècies de peixos al·lòctons: el luciperca i la brema blanca, i una cloïssa, concretament la cloïssa asiàtica. Paral·lelament a aquesta nova introducció, s'ha notat un descens dramàtic del barb comú (Luciobarbus graellsii), molt abundant fa pocs anys i endèmic de la conca de l'Ebre, la qual cosa confirma la relació causa-efecte entre els uns i els altres.
 
"Catalunya disposa d'un patrimoni excepcional de peixos continental, amb moltes espècies endèmiques, com els barbs de muntanya (Barbus meridionalis i el Barbus haasi) i la bagra (Squalius laietanus). Per conservar aquest ric patrimoni, és essencial aturar les introduccions i translocacions de peixos exòtics, que actualment és molt alt", asseguren els Agents Rurals.


Comentaris

envia el comentari