Catalunya Diari

Enxampen dos caçadors furtius d'ocells protegits a Sant Llorenç de Montgai

Enxampen dos caçadors furtius d'ocells protegits a Sant Llorenç de Montgai| Text i fotos: ACN

 

Agents Rurals van localitzar aquest dilluns al vespre dues persones que caçaven ocells protegits al costat de la presa de l'embassament de Sant Llorenç de Montgai, al terme municipal de Camarasa. Aquests caçadors utilitzaven cola per atrapar-los i tot apunta que volien destinar els ocells a concursos de cant.

Durant un servei de patrulla ordinària, els agents van identificar dues persones que pescaven a l'embassament i, després de fer les denúncies i comisos per infraccions de pesca van descobrir que, a més, estaven caçant ocells amb branquetes d'espart untades amb cola. En total havien caçat 4 caderneres, 2 verdums, 2 mastegatatxes, un tallarol de casquet i un gafarró. El gafarró va morir, probablement a causa de la cola i l'estrès de la captura. La resta d'ocells van ser traslladats al Centre de Fauna de Vallcalent per la seva neteja i recuperació. Els Rurals van aixecar dues actes de denúncia administrativa per infraccions de la Llei de pesca i van comissar les canyes.
L'embassament és una Zona de Pesca Controlada, per la qual cosa, per a pescar-hi cal tenir un permís de la zona i la llicència de pesca. Cap dels dos en disposava i només un tenia llicència de pesca. 
 
A continuació els Agents Rurals van comprovar que aquestes dues persones, a més, estaven caçant ocells insectívors (que estan protegits) amb un mètode prohibit perquè és massiu i no selectiu: branquetes d'espart untades amb cola. Els infractors havien distribuït aquestes branquetes untades amb cola en una zona amb aigua i pedres. Quan els ocells baixaven a beure, les ales se'ls enganxaven amb la cola i quedaven immobilitzats fins que els furtius els posaven en una gàbia.
 
Les caderneres i els verdums són ocells de la família dels fringíl·lids, i s'usen per als concursos de cant. Tot i que aquest any 2016 està prohibida la seva captura, hi ha un mercat negre d'aquestes espècies. Es dóna el cas que aquestes dues persones havien estat denunciades amb anterioritat per caçar ocells fringíl·lids a la zona del secà de Balaguer.
 
Caçar espècies protegides, així com usar mètodes massius i no selectius com la cola, pot constituir un delicte contra la fauna, i administrativament constitueix una infracció greu de la Llei de protecció dels animals, sancionada amb multes de fins a 2.000 euros.


Comentaris

envia el comentari