Catalunya Diari

Escoltes voluntaris de Lleida retiren plantes invasores de les platges de Cantabria

Escoltes voluntaris de Lleida retiren plantes invasores de les platges de Cantabria| Redacció - Fotografia: A.E. Garbí

 Després de posar-se en contacte amb l'associació i de planificar el viatge, el treball dels Róvers a Cantabria ha consistit en la retirada d’unes tres tones de vegetació invasora a les dunes de la platja Salvé de Laredo, sobretot d’espècies com ara onagra i ungla de gat, realitzant, a més, una important tasca de conscienciació sobre la necessitat de cuidar l’ecosistema dunar entre els usuaris de la platja.
 
Aquestes espècies exòtiques s’han instal·lat als ecosistemes dunars proliferant desmesuradament de forma que van desplaçant a la vegetació autòctona. D’aquesta manera, a més d’empobrir la biodiversitat de l’ecosistema, fan que aquest es desestabilitzi, posant en perill la seva funcionalitat ecològica.
 
La retirada de les espècies invasores permet que la vegetació autòctona recuperi el seu espai. Aquestes plantes, perfectament adaptades a viure en un medi tan hostil, disposen de sistemes radiculars que permeten la fixació de les dunes mòbils, contribuint també a la regeneració de les dunes més pròximes al mar després de les alteracions patides pels forts temporals de l’hivern passat al Cantàbric.
 
Els joves escoltes, d’entre 17 i 19 anys, i els dos monitors que els han acompanyat, han combinat les jornades de treball de quatre hores a la platja amb activitats lúdiques, turístiques i culturals a l’entorn de la població de Laredo. El grup de Róvers participa i impulsa activament durant el curs diferents iniciatives de voluntariat de caire social, majoritàriament a la ciutat de Lleida, seguint un programa de valors que queden resumits en el seu lema: ‘Servim!’. 


Comentaris

envia el comentari