Catalunya Diari

La campanya forestal arrenca a Lleida amb un miler de bombers, sequera acumulada i alerta per altes temperatures i vent

La campanya forestal arrenca a Lleida amb un miler de bombers, sequera acumulada i alerta per altes temperatures i vent| Text i fotos: ACN

La campanya forestal arrenca oficialment aquest dimecres, dia 15 de juny, amb sequera acumulada a tot Catalunya. A la regió d'emergències de Lleida es comptarà amb un miler d'efectius, ja que als 272 bombers funcionaris i els 604 voluntaris, s'hi afegeixen fins al 15 de setembre que dura la campanya 98 persones contractades més, entre guaites i auxiliars forestals.

Lleida és la regió d'emergències que compta amb més bombers voluntaris, com els del parc de Seròs, que denuncien més esquerdes a l'edifici i reclamen equipament necessari. Està previst que el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, es reuneixi amb l'alcalde de Seròs, Gabriel Pena, aquest mateix dimarts per "analitzar la situació". L'inspector en cap del Cos d'Agents Rurals, Antoni Mur, ha explicat que a Lleida la campanya arrenca força bé gràcies a les pluges de les últimes setmanes però que cal estar alerta a les altes temperatures i el vent i també a l'inici de la campanya de sega de cereal. En aquest sentit, ha destacat que els incendis agrícoles a l'Urgell, la Segarra i la Noguera s'han reduït més d'un 90% en un any gràcies a la prevenció i la conscienciació dels agricultors i a l'ús d'uns extintors més efectius per apagar la palla.

Mentre que al 2012 i 2013 es van registrar a les comarques lleidatanes 27 incendis agrícoles i 24 més l'any 2014, el 2015 només se'n van registrar 2. Les raons, segons Mur, són que, per una banda, l'any passat es van fer cursos informatius als agricultors, hi ha més conscienciació i es van originar menys incendis i que, per altra banda, es van utilitzar uns nous extintors d'escuma amb base d'aigua que es van demostrar molt eficaços en incendis incipients per apagar la palla.

Mur ha explicat que la normativa incorpora enguany una nova mesura respecte a les picadores de palla acoblades al tractor. No es podran usar de 12.00 a 18.00 hores si s'activa el nivell 2 del pla Alfa de risc d'incendis i a cap hora del dia ni de la nit en cas que s'activi el nivell 3. A més, ha recordat que els agricultors que seguin cereal hauran de dur quatre extintors i comunicar per telèfon que estan treballant.

El factor humà causa 9 de cada 10 incendis
El director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació a Lleida, Ferran de Noguera, ha recordat que el factor humà és la causa de nou de cada deu incendis. Segons les dades recollides pel departament, l'any 2015 a Lleida es van originar 51 incendis forestals. D'aquests, 24 (47,1%) van ser per negligències, 12 accidentals (23,5%) i 7 (13,7%) intencionats. 4 més es van originar per causes desconegudes, 3 per causes naturals i 1 es va revifar.

Pel que fa a l'evolució dels incendis a Lleida, en els últims quinze anys s'han reduït el nombre d'incendis; 62 el 2000 i 51 el 2015 i d'hectàrees afectades, 146 el 2000 i 104 el 2015. L'any més complicat va ser el 2009, quan es van originar a la demarcació de Lleida 105 incendis que van cremar 6.728 hectàrees.

Lleida compta per a aquesta campanya amb un miler d'efectius, entre bombers funcionaris, voluntaris, guaites i auxiliars forestals i amb tres helicòpters amb base a Lleida, Balaguer i Tiurana (Noguera), que estan operatius des de l'1 de juny. En total Catalunya disposa de 36 mitjans aeris, 31 amb base a Catalunya i 5 més fora, gràcies a col·laboracions amb el ministeri.

El director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Juli Gendrau, ha explicat que actualment s'estan creant 153 noves places de bombers funcionaris i que es posaran en marxa 350 places de bombers voluntaris que estarien operatius en uns dos anys. El pressupost destinat a aquesta campanya forestal l'any 2016 a Lleida en actuacions relacionades amb la prevenció és de 638.225 euros.


Comentaris

envia el comentari