Catalunya Diari

La majoria els ramaders d'oví de Catalunya exigeixen que la vacunació contra la llengua blava sigui voluntària

La majoria els ramaders d'oví de Catalunya exigeixen que la vacunació contra la llengua blava sigui voluntària| Redacció - Fotografia: lleidaalminut.com

 

Les organitzacions JARC, ASAJA, l'Associació de Ramaders del Pallars i la Federació d'Entitats Catalanes de Ramaders d'Oví i Cabrum (FECOC) reclamen que la vacunació contra la llengua blava no sigui obligatòria en 27 comarques catalanes, tal com estableix l'Ordre aprovada pel Ministeri d'Agricultura amb l'objectiu d'evitar l'entrada d'aquesta malaltia des de França. 

Per això, han sol·licitat al Departament d'Agricultura que demani al ministeri la modificació o derogació de l'Ordre vigent per tal que la vacunació sigui voluntària a tota Catalunya, de la mateixa manera que al País Basc. De moment, aconsellen als ramaders no vacunar davant els efectes secundaris que pugui comportar al bestiar, com va passar l'any 2008, mentre no obtinguin "total" garanties de cobrament per part de l'administració davant les possibles baixes que puguin donar-se.
 
La FECOC, JARC, ASAJA i l'Associació de Ramaders del Pallars se senten "enganyats" pel Departament d'Agricultura ja que asseguren que sempre des de la conselleria s'havia dit als ramaders que qui fixava l'obligatorietat de la vacuna era el Ministeri però "qui l'havia sol·licitat va ser el departament", segons ha denunciat Francesc Batalla, president de la Federació d'Entitats Catalanes de Ramaders d'Oví i Cabrum, que ho veu com una "imposició". Per això, aquestes quatre organitzacions han presentat aquest dilluns una petició a la consellera Meritxell Serret per demanar-li que la conselleria sol·liciti al ministeri que sigui voluntària a tot Catalunya, seguint així la mateixa opció per la qual va optar el País Basc. 
 
Les organitzacions deixen clar que per a elles la sanitat és un element "essencial" en les explotacions ramaderes, tot remarcant que la llengua blava no afecta la salut humana, segons Batalla. En aquest sentit i després de l'experiència del 2008 en què també es va obligar a vacunar el bestiar oví o boví contra aquesta malaltia -fet que va comportar la mort d'un volum important d'animals i que fins i tot va dur a tancament d'algunes explotacions pels efectes secundaris-, la FECOC, JARC, ASAJA i l'Associació de Ramaders del Pallars exigeixen que, en cas que finalment se segueixi amb l'obligatorietat de la vacuna, els ramaders tinguin plenes garanties de poder cobrar les baixes que puguin patir, a través d'un aval o dipòsit bancari.
 
Per això, ara per ara, aconsellen als ramaders no vacunar fins que no rebin aquest compromís de l'administració, o bé a l'espera que la vacunació pugui acabar sent voluntària com exigeixen. Cal tenir en compte que els ramaders de les 27 comarques catalanes afectades per l'Ordre ministerial tenen de marge fins el 30 d'abril per vacunar el bestiar. Així mateix, aquestes quatre organitzacions ramaderes defensen que amb una sola dosi de la vacuna és suficient perquè sigui efectiva i, per tant, rebutgen que calgui aplicar-la dos cops. 
 
Les quatre organitzacions han recordat que un estudi del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA) xifra entre el 0,8 i el 65%, amb una mitjana del 15,46%, la taxa de mortalitat en el bestiar que es va vacunar contra la llengua blava, sense comptar els avortaments i morts embrionàries. Així mateix, destaquen que des del 2008 el cens d'ovelles a Catalunya ha caigut a més de la meitat, passant dels 600.000 exemplars als 285.000 actuals, malgrat que no només atribueixen aquest descens de la cabanya a la vacunació per la llengua blava. 
 
Aplicació en els animals salvatges
Altrament, el predient d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha reclamat un pla de xoc "urgent" davant la "sobrepoblació" de fauna salvatge al Pirineu i ha afirmat que no entén que s'obligui a vacunar als ramats i no es faci també amb animals salvatges també susceptibles a contraure la llengua blava. 
 
Cal recordar que Unió de Pagesos, organització que no s'ha sumat a la reivindicació feta aquest dilluns per part de la FECOC, JARC, ASAJA i l'Associació de Ramaders del Pallars tot i també haver expressat el seu rebuig a l'obligatorietat de la vacunació, va obtenir la setmana passada el compromís del Ministeri d'Agricultura que actuarà i reclamarà responsabilitats davant els possibles efectes secundaris que puguin sorgir. La resta d'organitzacions d'oví i cabrum han remarcat que no els sembla suficient sinó que aquest compromís el volen per escrit. 
 
Els ramaders han remarcat que a Catalunya no hi ha cap cas d'animal amb el virus, mentre a França, on el virus sí està present, no s'ha obligat a una vacunació massiva com a Catalunya, fet que no entenen, si l'argument per justificar la vacunació obligatòria és evitar l'entrada de la malaltia des de França.


Comentaris

envia el comentari