Catalunya Diari

La Paeria vol incrementar un 30% l'arbrat a la ciutat de Lleida i posarà en marxa aquest any tres 'boscos urbans'

La Paeria vol incrementar un 30% l'arbrat a la ciutat de Lleida i posarà en marxa aquest any tres 'boscos urbans'| ACN - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

La Paeria s'ha marcat com a objectiu de legislatura incrementar un 30% l'arbrat a la ciutat de Lleida, el que significa unes 9.000 unitats més de les que hi ha actualment. Aquest salt quantitatiu es farà principalment a través del projecte de 'boscos urbans' que s'aniran plantant en diversos solars municipals. 

Els tres primers es volen posar en marxa aquest mateix any a Cappont, Balàfia i la Magraners, seguint l'exemple del bosc que al maig ja es podrà gaudir al costat del Museu de la Ciència a Gardeny. L'objectiu del Consistori és que la gran majoria dels arbres i els arbustos s'autoprodueixin en un cicle tancat als vivers municipals que hi ha a la partida de Copa d'Or i de Rufea. Així ho han explicat aquest dijous l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el tinent d'alcalde responsable d'Urbanisme, Fèlix Larrosa. Asseguren que la voluntat d'aquest pla és fer de Lleida una ciutat més sostenible, guanyar zones d'ombra a l'estiu i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.
 
De moment els vivers de la Paeria (un viver d'arbustiva pilot i un viver forestal municipal) ja han produït prop de 10.000 llavors i esqueixos d'una àmplia varietat de plantes i arbres com roures, alzines, sàlvia, heura, crisantem, pollancres, salzes o tamarius, entre d'altres. La producció pròpia de planta arbustiva ja ha permès enjardinar dues places i espais públics de la ciutat: la plaça dels Germans Queralt del Secà de Sant Pere i l'espai davant del Casal Social de la Mariola. Segons l'Ajuntament, això ha permès estalviar 3.440 euros.
 
Larrosa ha explicat que l'actuació més immediata començarà d'aquí unes setmanes amb la replantació ordinària d'arbres, que suposarà de 600 unitats noves. Pel que fa als 'boscos urbans', el primer que començarà a plantar-se serà en un solar al costat de la parròquia de Santa Teresa Jornet, a Cappont. Els altres dos estan previstos al costat de l'institut de Torre Vicens a Balàfia i al carrer Camp a Magraners. 
 
Passaran uns quants anys
Els responsables municipals admeten que des del moment de la plantació fins que el solar es converteixi veritablement un bosc passaran un quants anys. Per escurçar terminis, segons Larrosa, es vol treballar de forma intensa amb els vivers, de manera que els arbres ja es plantin el més grans possible. L'alcalde ha posat l'exemple del jardí botànic de Lleida, l'Arborètum, que es va plantar fa 6 -7 anys "i aquest moment ja fa goig passejar-s'hi, estem parlant d'aquest ordre de magnitud". Segons Ros, "estem fent una veritable revolució verda incrementant un 30% l'arbrat de la ciutat amb el concepte de bosc urbà i amb una filosofia de cicle tancat".
 
A la visita hi han participat diversos tècnics municipals, com Ruben Manuel, que ha explicat que als 'boscos urbans' s'hi reproduiran els patrons de les espècies que ja es troben de forma natural a l'entorn de Lleida, com el pi pinyoner, pi blanc, alzines o roures, combinat amb espècies de caducifolis com el lledoner o l'ametller perquè entri sol a l'hivern. L'arquitecta municipal Imma Castelló també ha comentat que a través de la plantació i de la topografia es volen establir uns límits amb les zones de trànsit rodat per guanyar seguretat i que aïllin l'espai boscós del soroll. A més, ha afegit que el manteniment serà "el mínim" ja que "els jocs infantils dels nens serà pujar als arbres, com ho ha estat tota la vida".
 
Ros i Larrosa han visitat aquest dijous el viver d'arbustiva pilot ubicat al carrer Santi Companys amb la plaça Joan Oró, a la partida Copa d’Or, a prop del Parc de l'Aigua. En aquest emplaçament és on fan les primeres fases de produir llavors i esqueixos. Dos operaris de la Brigada Municipal de Jardineria s'encarreguen de la recollida de material vegetal, l'esqueixat i plantat, amb l'ajuda puntual de persones provinents de plans d'ocupació gestionats per l'Institut Municipal d'Ocupació. Posteriorment, la fase de creixement al camp es farà en una parcel·la municipal d'una hectàrea de la partida de Rufea (que serà el primer viver forestal municipal). Segons fonts del consistori, en aquests moments ja s'ha recollit material de reproducció de la llavor i d'esqueixos obtinguts de l'esporga que fa l'empresa de manteniment (d'alzines, roures i freixes), que ja han brotat i que aviat es passaran al camp.


Comentaris

envia el comentari