Catalunya Diari

L’Arborètum ofereix visites a la tardor per conèixer els arbres urbans o els que fan bolets

L’Arborètum ofereix visites a la tardor per conèixer els arbres urbans o els que fan bolets| Redacció - Fotografia: Arborètum Lleida

 

L’Arborètum – Jardí Botànic de Lleida dóna la benvinguda a la tardor amb un extens programa d’activitats, que començarà el 15 d'octubre i que inclou visites guiades per atansar aquesta espai i divulgar el món de les plantes a la ciutadania general, així com als centres escolars. Entre les propostes programades s’inclou una exposició sobre els llegums, que es farà del 30 de novembre al 31 de gener.

Durant la tardor és quan més visites rep l’Arborètum, ja que les activitats que es prepararen conviden la ciutadania a participar-hi per conèixer més de prop aquest espai. Una de les novetats d'enguany és 'A la tardor, alguns arbres canvien de color', adreçada a nens i nenes de 6 a 12 anys, que s’ofereix també a les escoles. El director cientificotècnic de l’AJBLL i professor a l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida, Josep Antoni Conesa, ha comentat que en aquesta proposta es vol explicar als infants per què els arbres perden la fulla i les fulles canvien de color. Es fa manualitats amb fruits de tardor i fulles de colors caigudes dels arbres, com mòbils o punts de llibre. Precisament, Conesa ha indicat que els centres educatius mostren cada vegada més interès per les activitats que s’ofereixen al Jardí Botànic de Lleida i que ja tenen reserves fetes, per ara i per a la primavera. El que es pretén, segons ha dit, és contribuir a incrementar el coneixement sobre el món vegetal i difondre’l cap a la societat.
 
Visites guiades
- 'Colors de tardor': el 22 d’octubre de les 18.00 i a les 19.30 hores; i el 13 de novembre, a les 11.30 i a les 13.00 hores. Per contemplar la paleta de colors naturals més variada i diversa que ofereixen alguns arbres i arbustos del món. S’explica per què les fulles dels arbres caducifolis abans de caure a terra s’omplen de colors ocres, grocs, taronja, vermell i fúcsia, segons les espècies, entre altres curiositats.
 
- 'Conèixer els arbres que fan bolets!': el 16 d’octubre, de les 11.00 i a les 13.00 hores. Visita guiada per l’Arborètum per conèixer una selecció d’arbres associats a les principals espècies de bolets tòxics i comestibles. Una excel·lent oportunitat per conèixer els boscos als quals s’ha d’adreçar el boletaire. 
 
Per aprendre a identificar els bolets i les principals famílies, la Regidoria de Promoció i Gestió de l’Habitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat organitza el curs 'És temps de bolets!', que es fa el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre, a càrrec de José Manuel Pérez Redondo i Carlos Cortés.
 
Tallers
- 'Taller de bonsais', que combina visita guiada a l’Arborètum per saber com són i on viuen una selecció d’espècies d’arbres i d’arbustos que s’utilitzen per fer i cultivar bonsais: el 15 d’octubre, de les 09.00 a les 13.00 hores. El taller de bonsais anirà a càrrec de Gerard Curcó, president del Club Bonsai Lleida.
 
- 'A la tardor, alguns arbres canvien de color': el 5 de novembre, de les 11.00 a les 13.00 hores. Dirigit als més petits (6-12 anys) que resol preguntes com ara per què els arbres perden la fulla i per què les fulles canvien de color. Es fan manualitats elaborades amb fruits de tardor i fulles de colors caigudes dels arbres.
 
- 'L’arbre a l’entorn urbà. Criteris de disseny i manteniment': el 12 de novembre, de les 09.00 a les 13.00 hores. Està adreçat a arquitectes, enginyers agrònoms, enginyers forestals, tècnics de manteniment i persones interessades en el tema. S’abordaran aspectes com criteris en l’elecció de l’espècie segons la tipologia dels espais verds, normativa urbanística municipal i alineacions, criteris de disseny de les infraestructures i manteniment. Gestió de l’arbrat i criteris de renovació. A càrrec de Marcos Manceñido, enginyer de Forests, especialista en àrees verdes.
 
Exposició
'Llegums C3: Cultiu, Cultura i Cuina' s’exhibirà a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL del 30 de novembre al 31 de gener, de dilluns a divendres, de les 09.00 a les 20.00 hores. Commemora la proclamació per part de l’Assemblea General de Nacions Unides del 2016 com a Any Internacional dels Llegums per potenciar el cultiu i el consum d’aquests aliments, atès el seu valor nutritiu i saludable. Està organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) i l’ETSEA, amb la col·laboració de l’Arborètum-Jardí Botànic de Lleida.
 
La inscripció a les activitats s’ha de fer a través del correu arborè[email protected] Per a més informació o consultar el preu de les activitats i els horaris: 973 070 083 o a l’arxiu adjunt.


Comentaris

envia el comentari