Catalunya Diari

Lleida construirà un viver per a emprenedors agraris que donarà feina a una vintena de joves

Lleida construirà un viver per a emprenedors agraris que donarà feina a una vintena de joves| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 La Comissió d’Urbanisme, Medi Ambient, Mobilitat i Territori ha donat llum verda al plec de condicions administratives per a l’atorgament de llicències per a l’ocupació i ús temporal d'aquests horts i l’inici de la seva licitació. La 1a tinent d'alcalde, Marta Camps, ha explicat que el viver d’agricultors de Rufea, que ocuparà unes 20 hectàrees cultivables, és un projecte innovador. El viver d’agricultors, que s’inspira amb els vivers d’empreses, s’orienta a totes aquelles persones que tenen una idea de negoci basat en l’agricultura i que abans de fer la inversió, volen assajar els processos productius i fer viable l’activitat. El termini per presentar les sol·licituds serà de dos mesos. 
 
A través del viver, els emprenedors podran accedir a l’ús d’una parcel·la agrícola de 1,5 a 2 ha (variable en funció del projecte) pel cultiu d’hortalisses o altres cultius anuals, que inclou la xarxa principal de reg, el grup de bombament i l’aigua. La durada del contracte està prevista per un període de 5 anys. Al finalitzar el període de proves els nous agricultors han d’haver iniciat un projecte professional i tenir decidit si volen continuar i instal·lar-se en alguna altra finca o, al contrari, es desentenen del projecte.
 
Així mateix, es complementa amb el Servei d’ Assessorament per la diversificació agrària queconsisteix en oferir un servei especialitzat d’assessorament d’emprenedoria agrària per a tots aquells agricultors que, presentin un projecte de diversificació agroempresarial. Aquest projecte és complementari i s’orienta als usuaris de viver, però també s’ofereix a la resta d’agricultors en actiu que desitgen desenvolupar un nou projecte.
 
El Servei d’assessorament es materialitza en:
- Un servei d’assessorament individualitzat. Per atendre les peticions d’informació de cada emprenedor i poder aportar solucions
 
- Un cicle de conferències, visites tècniques i sortides per conèixer experiències de diversificació agrària, especialment d’altres territoris
 
- La gestió d’un Banc de terres de l’Horta de Lleida i proximitats. Per gestionar parcel·les agrícoles abandonades i oferir-les als agricultors per a tots aquells pagesos que desitgin instal·lar-se definitivament o ampliar superfície d’explotació, i evitar la proliferació de parcel·les abandonades.
 
- La difusió dels valors de l’Horta de Lleida. Per sensibilitzar la població sobre els valors de l’Horta i els beneficis socioeconòmics de consumir productes de proximitat.
 
Aquest projecte de dinamització del sector agrari a l’Horta de Lleida, que s'emmarca dins del Pla d'Ocupació, Formació i Emprenedoria Juvenil que impulsa l'Ajuntament de Lleida, amb el suport de la Generalitat i dins de les subvencions per a projectes innovadors i experimentals cofinançats pel Fons Social Europeu.


Comentaris

envia el comentari