Catalunya Diari

Projecte social per millorar onze àrees naturals de la província

Projecte social per millorar onze àrees naturals de la província| Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 

La Diputació de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” han signat un acord per millorar les àrees naturals i facilitar alhora l’accés al món laboral a 43 persones en risc d’exclusió social. Entre els nous projectes, destaca la restauració de zones de la Vall d’Aran, la replantació del Parc Natural del Turó del Castell i el condicionament dels voltants del castell de Sarroca, entre altres aspectes.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el director territorial de “la Caixa” a Catalunya, Jaume Masana, han signat aquest dimarts un nou conveni. L’acord té un doble objectiu: desenvolupar actuacions per a la conservació i defensa del medi natural i afavorir la integració de col·lectius en risc d’exclusió social. L’acord, que comportarà una inversió de 450.000 euros, incidirà en la millora de diverses àrees naturals de la demarcació de Lleida.
 
Durant l’acte de signatura, Reñé ha destacat que l’acord permetrà seguir treballant en la millora de les àrees naturals de diverses zones de la demarcació, així com millorar l’estat de conservació d’hàbitats naturals d’interès especial, però també suposarà la inserció de 43 persones amb risc d’exclusió social. Per aquest motiu, Reñé ha agraït a “la Caixa”, en nom de la corporació i dels ajuntaments, la seva implicació en aquest projecte que permet “fer una taca continuada arreu del territori per millorar espais naturals que els consistoris difícilment podrien mantenir amb les disponibilitats econòmiques actuals”.  
 
En aquest sentit, el director territorial de “la Caixa” a Catalunya ha assenyalat el doble objectiu d’aquest conveni, incidint especialment en l’aspecte social de l’acord, ja que, per dur a terme les actuacions mediambientals es treballarà amb centres especials de treball, tal com ja s'ha anat fent des de l'any 2006. Aquest fet implicarà la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social de la demarcació de Lleida. També ha destacat que “gràcies a la Diputació de Lleida podem arribar a la proximitat del territori i seleccionar aquelles actuacions que són prioritàries a les comarques lleidatanes”.
 
11 nous projectes en espais de gran interès ecològic
Aquest any, el pressupost total per dur a terme les actuacions previstes en el conveni serà de 450.000 euros, que l’Obra Social ”la Caixa” aportarà a la Diputació de Lleida per tal que aquesta elabori un programa de treball i s’encarregui de gestionar-lo i executar-lo. L’acord preveu que es duguin a terme 11 noves actuacions en diferents camps:
Conservació  d’un espai paisatgístic a la zona dels Tossalets.
- Millora ambiental i adequació de punts d’aigua per a la preservació de la biodiversitat, a la Vall Major de Bovera.
- Millora d’entorns ambientals de la Vall d’Aran.
- Millora dels hàbitats forestals i replantació del Turó del castell de la Vila d’Arbeca.
- Condicionament de l’espai d’interès natural i paisatgístic al voltant del castell de Sarroca.
- Millora mediambiental de l’entorn de Torrevicens.
- Restauració d’àrees degradades i condicionament de l’espai dels espais verds de Juneda.
- Condicionament d'una zona dins la xarxa natura 2000 nomenat Els Sots, una zona del riu Segre pel seu pas per Vallfogona.
- Millora dels entorns de la sèquia de Torrelameu.
- Millora de les peixeres de la riera de la llanera.
- Condicionament de l’entorn del riu Ondara al entre el camí dels horts i la font de Fiol de Cervera.
 
Per a la realització de les 11 noves actuacions està previst que unes 43  persones en risc d’exclusió tinguin accés al món laboral participant en aquest programa.
 
Des que l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Lleida van posar en marxa el programa de conservació i millora l’any 2006, ara fa vuit  anys, l’entitat financera ha destinat 8,25 milions d’euros a la realització de 118 projectes mediambientals en espais naturals de la demarcació de Lleida, en els quals han treballat 522 persones en risc d’exclusió.


Comentaris

envia el comentari