Catalunya Diari

Un hort per a persones amb discapacitat física a Lleida

Un hort per a persones amb discapacitat física a Lleida| Redacció - Fotografia: ASPID

 La signatura de l’acord, que té vigència fins al setembre del 2013, ha anat a càrrec de la presidenta d’ASPID, Montse Bertran, i de la directora general i del director tècnic de Punt Eco Agroambiental SL, Núria Fontova i Marc Olomí, respectivament. Ambdues entitats també s’han compromès a continuar desenvolupant estratègies conjuntes d’inserció social i millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, participant i portant a terme projectes conjunts. 
 
Amb el projecte 'L’hort terapèutic, projecte d’horticultura social i terapèutica per a persones amb discapacitat física', Punt Eco possibilitarà a ASPID i als associats beneficiaris del projecte poder gaudir d’un hort com també de l’ús de diferents dependències (aules de natura, vestidors, zona de pícnic i i lúdica, magatzem) a les instal·lacions que Punt Eco disposa en el municipi de Lleida. A més, l’empresa facilitarà al llarg del desenvolupament d’aquest projecte tasques d’assessorament i suport agrari per part de professionals amb la formació adequada per al correcte desenvolupament de la iniciativa.
 
El programa d’horticultura social i terapèutica 'L’Hort terapèutic d’ASPID' pretén que els usuaris del Centre d’Atenció Diürna 'Candi Villafañe' aconsegueixin millores en les seves capacitats individuals al mateix temps que es generen tota una sèrie d’aprenentatges i coneixements en relació a la protecció del medi ambient. 
 
El grup d’usuaris del Centre d’Atenció Diürna, amb diferents graus de discapacitat física, faran una tasca a l’aire lliure, en contacte amb la natura, que inclou la creació, el desenvolupament i el mantenimet d’un hort ecològic, amb l’objectiu d’aconseguir millores a nivell de capacitats individuals, però també per millorar la conscienciació sobre la protecció i la cura del medi ambient. Per a la bona marxa del projecte es plantegen sessions d’aprenentatge de les tècniques relacionades amb l’horticultura ecològica, les quals es faran en una primera fase dins de l’espai del Centre d’Atenció Diürna i, en una segona fase, en el mateix espai on hi haurà l’hort (a la Partida Sot de Fontanet, 7, de la ciutat de Lleida). 
 
El projecte contempla la implicació dels participants en tots els aspectes i les fases de l’horticultura, des del disseny de l’hort en funció dels objectius, la preparació del terreny, la plantació, el manteniments, la recolecció i la distribució dels productes conreats. El tipus d’hort que es farà serà el conegut amb el nom de "parades en crestall", que consisteix en treballar el sol amb la mínima superfície de terra i sense productes químics, amb el mínim consum d’aigua i sense pesticides, amb el mínim manteniment i la màxima producció. 
 
Humana Fundació Poble per Poble ha finançat el global del conveni –que té un pressupost de 3.874 euros– per mitjà del seu Premi d’Agricultura Social 2012 atorgat a Punt Eco i, per tant el projecteno suposarà cap cost per a ASPID.


Comentaris

envia el comentari