Catalunya Diari

Una espècie catalogada en perill d'extinció es reprodueix a la Reserva Natural d'Utxesa

Una espècie catalogada en perill d'extinció es reprodueix a la Reserva Natural d'Utxesa| Redacció - Fotografia: Generalitat de Catalunya

 


Una espècie catalogada en perill d'extinció s'ha reproduït per primer cop en aquest segle a Catalunya, concretament a la Reserva Natural d’Utxesa, al Segrià, i ha tret cinc pollets. Es tracta d'una parella de morells xocolaters Aythya nyroca, en perill d'extinció a tot l'estat, on nien menys de deu parelles en total.Aquests primers dies de juny ha saltat la notícia. Després que aquesta primavera fos detectada la presència d’una parella d’adults presents a la Reserva Natural d’Utxesa, en el decurs de tasques rutinàries de seguiment de les espècies amenaçades que nien a la zona, el passat dia 4 de juny s’ha pogut comprovar la reproducció segura del morell xocolater (castellà: porrón pardo) Aythya nyroca a una de les zones de la Reserva Natural. 
 
Cinc pollets de poca edat acompanyaven la femella per la zona, on també hi havia altres espècies d’aiguamoll indicadores de bona qualitat de les aigües, mentre que el mascle restava descansant per la zona.
 
Es tracta del primer cop que es confirma en temps recents la reproducció a Catalunya d’aquesta espècie catalogada com "en peligro de extinción pel Real Decreto 139/2011, de 4 de febrero, para el desarrollo del Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial y del Catálogo Español de Especies Amenazadas".
 
El morell xocolater és una espècie amenaçada de la qual hi ha una cita antiga de reproducció al delta de l’Ebre l’any 1962 i de la qual hi ha poques observacions hivernals, algunes d’elles atribuïdes a híbrids amb morell de cap roig (Aythya ferina). Aquestes hibridacions –típiques en espècies colonitzadores o en el límit de la seva àrea de reproducció- fan suposar que s’hagi produït algun episodi de cria entre morell xocolater i de cap roig particularment a la Sèquia Major de Vila-seca i Salou i al Delta del Llobregat. Però l’episodi documentat a Utxesa és el primer comprovat entre una parella pura d’aquesta espècie.
 
Amb una població inferior a les deu parelles a tot l’estat espanyol, l’espècie és en perill en part per ser una espècie molt sensible i lligada a masses d’aigua, especialment les dolces, amb abundant vegetació submergida de macròfits –indicadors de bona qualitat d’aigües-. Justament aquesta tipologia de llacunes és escassa a la major part de la Mediterrània per la introducció de peixos que remenen el fons i en modifiquen la transparència (com carpes o silurs) i pels processos d'eutrofització de les aigües.


Comentaris

envia el comentari