Catalunya Diari

Voluntaris milloren el barranc de Port Ainé per evitar esllavissades a la carretera

Voluntaris milloren el barranc de Port Ainé per evitar esllavissades a la carretera| Text i fotografia: ACN

 

La novena edició de Boscos de Muntanya (Bergwaldprojekt, en el seu nom internacional) treballa en tres projectes al Pallars Sobirà: en la millora del barranc de Port Ainé, en el cens de gall fer i en aclarides de bosc. 

L'objectiu de Boscos de Muntanya és acostar les persones als boscos a través del voluntariat, conscienciar-les tot millorant i treballant pels paisatges de muntanya. Durant tres setmanes, una seixantena de voluntaris treballen de manera desinteressada en aquests projectes relacionats en tasques forestals. Al barranc de Port Ainé hi fan obres de bioconstrucció en fusta i pedra per reduir l'erosió i evitar les constants esllavissades a la carretera quan hi ha avingudes torrencials.
 
Els voluntaris també col·laboren en tasques d'aclarides en un bosc de pi negre pròxim a l'estació d'esquí de Port Ainé. Els treballs de tallar els pins dèbils i dolents perquè el bosc creixi sa i fort es fan amb serres manuals per tal que els voluntaris puguin viure l'experiència. Aquesta fusta s'utilitza per fer les construccions al barranc. 
 
El responsable del Projecte Boscos de Muntanya, Andreu González, ha explicat que es tracta de seleccionar els peus d'arbre amb més possibilitats de creixement i eliminar la competència directa per afavorir el creixement dels arbres més forts. Les tasques que s'estan duent a terme al bosc de Port Ainé són una aclarida d'arbres de futur.
 
Tots els voluntaris també col·laboren amb els Agents Rurals i els biòlegs fent cens de gall fer, espècie en perill d'extinció al Pirineu. Les aclarides que es fan al bosc serviran també per millorar l'hàbitat d'aquest animal. 
 
Estades per acostar la gent al bosc
 
Gonzàlez ha explicat que "les estades de voluntariat que organitzen són per acostar la gent al bosc fent feines forestals útils pel territori". Així mateix, també ha explicat que l'objectiu de les estades i del projecte és ''el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l'àmbit de muntanya mitjançant actuacions de silvicultura i gestió forestal, així com tasques de difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació''.
 
L'estada dels participants és al bosc i dormen en un campament base a prop del lloc on realitzen els treballs. Amb part de la fusta que van treure del bosc l'any passat fent aclarides han construït un cobert que fa de cuina. Amb la construcció d'aquest cobert hi ha col·laborat l'Ajuntament de Rialp i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. 
 
Entre els voluntaris hi ha gent relacionada amb el món forestal i altres que és el primer contacte que tenen amb el bosc i pertanyen a sectors professionals molt allunyats de la gestió forestal. Tots ells coincideixen en destacar que els agrada veure el resultat de les tasques que fan i com ajuden a la millora del bosc i el paisatge. 


Comentaris

envia el comentari