Catalunya Diari

Alerta per un dur temporal de vent que arribarà el cap de setmana

El vent afectarà la majoria de comarques i divendres també plourà al matí. Dissabte no acaba de marxar la ventada

Imatge d'una dona afectada per una forta ventada
El vent pot ser fort a moltes comarques entre divendres i dissabte | Arxiu

El temps es vol complicar de valent de cara a les properes hores amb l’arribada d’una forta ventada provocada per la borrasca Hortense que, de cara a divendres, afectarà gran part del territori, especialment el centre i sud de Catalunya, on les ràfegues seran més intenses i es poden assolir localment ràfegues d’entre 80 i 100 km/h en algunes zones. A més, el pas d’un front atlàntic provocarà que al matí una tongada de ruixats creui ràpidament totes les comarques d’oest a est, quedant un cel més serè a la tarda.

El vent no acabarà de marxar el cap de setmana, especialment dissabte, tot i que el temporal anirà a la baixa i cada cop més concentrat al sud del territori. Tot plegat amb un cel molt canviant i una mica de tot, també ruixats sobretot la nit de dissabte a diumenge. Les temperatures patiran petites pujades i baixades.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Divendres 22 de gener

El temps d’aquest divendres, 22 de gener, vindrà marcat per un dur temporal de vent que, a primeres hores, bufarà de component sud-oest amb fortes ràfegues principalment a tot el nord-est, litoral, prelitoral i Altiplà Central, però ràpidament girarà a ponent i manxarà amb força a tota l’àrea metropolitana de Barcelona, comarques de Girona, sud de Girona, la zona de Ponent, Altiplà Central i centre i sud de la Catalunya Central, així com als cims del Pirineu. La zona del nord-est quedarà cada cop més al marge de la ventada.

Atenció perquè moltes ràfegues es mouran entre els 60 i 80 km/h, però a les zones clàssicament més ventades del sud i als punts més elevats se superaran els 100 km/h. El Servei Meteorològic de Catalunya (SCM) té alertes de color taronja i groc activades a moltes comarques:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya el 22 de gener del 2021
Mapa d'alertes per fort aquest divendres | Meteocat

Compte perquè el vent bufarà amb força a zones poc habituades a aquestes situacions, com ara a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per tant, màxima precaució si hem de sortir al carrer, ja que poden caure elements o branques d’arbres. Hem de retirar els elements que puguin caure amb un cop de vent de balcons, terrasses, terrats i façanes.

Pel que fa a l’estat del cel, un front creuarà ràpidament durant el matí amb una tongada de ruixats que creuarà tot Catalunya d’oest a est fins al migdia. Precipitacions passatgeres amb una cota de neu inicial de 1.600 metres baixant als 1.200, si bé al vessant nord pirinenc se situarà entorn dels 1.000 al final del dia. Un cop passi el sistema frontal, el dia quedarà força serè en conjunt. Les temperatures es mantenen similars amb moltes màximes entre 10º i 16º i nit de fred moderat amb molt poques glaçades fora del Pirineu.

Mapa de previsió a Catalunya el 22 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 23 de gener

De cara al dissabte, 23 de gener, el vent encara bufarà de matinada i matí als mateixos punts, però el temporal anirà a la baixa i a la tarda quedarà més concentrat a la meitat sud i més debilitat. El sol lluirà durant al primera meitat del dia esmorteït pel pas de bandes de núvols alts i prims, mentre que a la tarda els núvols aniran a més d’oest a est.

S’esperen precipitacions a les comarques del nord de Lleida i cara nord del Pirineu, però a últimes hores també n’arribaran per Ponent i resta del Pirineu i Prepirineu de forma dispersa que aniran guanyant terreny. Cota de neu baixant als 800 metres al Pirineu, ja que les temperatures baixaran entre lleugera i moderadament. Les glaçades nocturnes tornaran a zones de l’interior no afectades pel vent.  

Mapa de previsió a Catalunya el 23 de gener del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 24 de gener

Finalment, la matinada de diumenge pot ploure feblement i de forma dispersa a molts punts, però el dia serà amb força estones de sol amb el permís de més bandes de núvols alts i prims. Tan sols hi haurà més nuvolositat a la cara nord del Pirineu i a l’extrem nord-est, on s'esperen algunes precipitacions. Les temperatures tornaran a remuntar una mica i la ventada quedarà concentrada més de mestral a l’extrem sud del territori, entrant també la tramuntana a l’Empordà. Sembla que la setmana que ve seguirem amb la tendència atlàntica.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de gener del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo


Comentaris

envia el comentari