Catalunya Diari

Alerta per la forta ventada i adeu a la calor tan atípica el cap de setmana a Catalunya

Les ventades seran les grans protagonistes d'aquest cap de setmana, però també hi haurà xàfecs i nevades al Pirineu

Imatge d'una dona afectada per una forta ventada
Aquest dissabte els núvols guanyaran terreny i les TºC baixaran clarament amb fortes ventades | Arxiu

Després d'un divendres en què les temperatures màximes han estat més típiques de març o abril que no pas de gener, aquest últim cap de setmana de gener notarem un canvi radical de temps. Un front atlàntic, associat a la borrasca 'Justine', serà l'encarregat de portar-nos aire més fred i això farà que els termòmetres es normalitzin a gran part de Catalunya. Tot plegat anirà acompanyat de xàfecs que cauran de forma irregular a pràcticament qualsevol indret de l'interior. D'altra banda, l'altre factor a destacar d'aquest inici del cap de setmana seran les fortes ventades que acompanyaran aquest front, que puntualment, podrien superar de nou els 80 km/h en zones molt poblades, com la mateixa Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, les nevades reapareixeran al Pirineu per sobre dels 1.400 metres i seran abundants al vessant nord.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Alerta per les fortes ventades a molts indrets

Així doncs, com dèiem, aquest cap de setmana començarà molt mogut amb un dissabte, 30 de gener, que vindrà protagonitzat principalment per les fortes ventades a pràcticament arreu, causades pel front atlàntic que ens enviarà la potent borrasca ‘Justine’. Tindrem un nou temporal de vent, primerament de ponent que afectarà gran part del país i a partir de la tarda virant a mestral i quedant més restringida a les comarques de la meitat sud, especialment a les Terres de l'Ebre i zones elevades de l'interior del país. La majoria de cops màxims es mouran entre els 60 i 80 km/h, si bé, a les comarques de Tarragona (i serralada transversal, interior de Girona al matí) puntualment es podran superar els 100 km/h. 

Mapes d'avisos a Catalunya previstos per aquest dissabte 30 de gener del 2021
Avís groc per fortes ventades a tota la zona central del territori català | Meteocat

Baixada de les TºC i temps més mogut

Les fortes ventades provocaran un descens clar i marcat de les temperatures, però que notarem més a últimes hores de la jornada, quan es registraran les temperatures mínimes a gran part del territori. La majoria de màximes es mouran entre 14ºC i 18ºC fora del Pirineu. D'altra banda, com hem comentat al principi, també tindrem xàfecs a molts indrets de la meitat nord i oest del territori, si bé els més continuats seran de tarda a les comarques de Girona i les nevades abundants a la cara nord pirinenca durant tot el dia, amb una cota de neu que baixarà bruscament fins als 1.200 metres amb ambient més hivernal. La nevada de forma intermitent saltarà a la cara sud. A la resta, tant al litoral central com al sud arribaran bandes de núvols que deixaran un cel més canviant, però sense més conseqüències.

Mapa del temps a Catalunya el dissabte 30 de gener del 2021
Els xàfecs sovintejaran a molts indrets de l'interior aquest dissabte, acompanyats de fortes ventades | Catalunya Diari

Torna l'ambient més típic d'hivern de forma transitòria

Pel que fa al diumenge, 31 de gener, l’últim dia del mes, el vent de mestral seguirà bufant molt fort al sud de Catalunya, especialment a la serra de Cardó, Tivissa, Llaberia i tot el camp de Tarragona sense excepcions. Malgrat tot, també bufarà fort a tot el pla de Lleida, Altiplà Central, sud de Barcelona. Pel que fa a l'estat del cel, diumenge dominarà molt més el sol i només hi haurà núvols alts, sense més conseqüències fora del Pirineu, on es mantindran les nevades, però ja més restringides al vessant nord. Tot plegat, amb temperatures que seguiran baixant.

La pròxima setmana tot apunta que tindrem un altre pic càlid amb una nova pujada de les temperatures, però sembla que no durarà gaire, ja que a partir de finals de la setmana que ve, es podria produir un canvi de patró cap a vents del nord polars altre cop i un ambient absolutament més fred de cru hivern, però aquest últim aspecte s'haurà d'anar confirmant en dies posteriors.


Comentaris

envia el comentari