Catalunya Diari

Pluges torrencials, ventades i onades gegants: això ens portarà la gota freda aquesta setmana

La situació es presenta molt perillosa entre dimarts i dijous, amb un temporal extraordinari d’aiguats i cops de vent molt importants, a causa d’una borrasca que s’aprofundirà els propers dies
Mapa de la previsió per a aquest dilluns
Mapa de la previsió per a aquest dilluns | Catalunya Méteo

Ja podem precisar una mica més com es comportarà el proper temporal que tant hem anunciat. Els mapes del temps van coincidint que el despenjament d’una gota freda al sud de la península formarà durant el dilluns una borrasca entre el nord d’Àfrica i les illes Balears, que ens enviarà vents de llevant, humits i molt inestables.

 

 

Al llarg de la primera meitat de la setmana entrant es repartiran pluges molt fortes i perilloses a tot el territori. Estem davant del temporal més important d’aquest 2019. Començarà aquest dimarts i ben bé fins dijous tindrem pluges disperses a tota la geografia catalana. El Servei Meteorològic de Catalunya ha publicat una prealerta de pluges torrencials per al dimarts i dimecres, en la que avisen que les acumulacions al llarg de la setmana poden superar els 200 litres al litoral i prelitoral i a l’interior de la meitat est.

 

 

Tot sembla indicar que malauradament patirem una tongada de pluges d’extraordinària violència, potser semblants a les que van patir els valencians a principis de setembre. Les comarques de Tarragona, Barcelona i Girona seran les més afectades. També esperem pluja però amb menys mesura al Pirineu occidental i al pla de Lleida.

 

 

El dilluns serà un dia de transició, mentre neix la borrasca al Mediterrani es respirarà una calma tensa i caldrà aprofitar-lo per treure tot allò que pugui volar de les terrasses, netejar teulades i treure fullaraca de les obertures del clavegueram per a que puguin absorbir l’aigua. Totes les precaucions davant aquest ‘tsunami’ de pluges i ventades són benvingudes.

 

Dilluns a última hora començarà a ploure

Es confirma un temporalàs de pluja i vent a la costa catalana i al nord-est aquesta setmana
Es confirma un temporalàs de pluja i vent a la costa catalana i al nord-est aquesta setmana | Arxiu

Aquest diumenge hem tingut les primeres mostres de l’excepcional canvi que s’acosta. El front fred que va davant de la DANA ha fet passejar pel país xàfecs molt ràpids. Destaquen alguns registres notables de pluja al voltant del Montseny i la serralada Transversal, al Pallars i al Port del Comte, on al migdia acumulaven una quarantena de litres. També han baixat les temperatures a la meitat oest. Arriba el fred polar en alçada i aquest generarà una profunda borrasca que ens enviarà vent de llevant, inestabilitat i els aiguats.

 

Després de mig dilluns assolellat i fred, amb màximes que amb prou feines superaran els 20º a la façana litoral, els núvols guanyaran terreny a la meitat est i a partir de la tarda apareixeran les primeres pluges a la costa central i nord. Durant la matinada de dimarts ja s’escamparan amb forta intensitat. El vent de gregal i llevant es reforçarà a última hora i durant el dimarts ja es manifestarà el temporal de mar.

 

Fins dijous seran dies molt complicats

Un cop comenci a ploure torrencialment, no hi haurà gaire treva el dimarts i dimecres. La borrasca es recargolarà i ens enviarà una tongada d’aigua darrere l’altre. S’aprofundirà com una borrasca atlàntica i ens colpejarà amb ventades de 100 km/h, onades que perfectament poden arribar als 3 o 4 metres i acumulacions de 150 litres o més en un dia. Els principals models anuncien quasi 300 litres a les comarques gironines, 200 a Barcelona i també al nord de Tarragona.

 

Malgrat l’envestida del temporal i els problemes que ocasionarà, segurament donarà per finalitzada la sequera quan la deixem enrere, entre el dijous i el divendres. El cap de setmana es presenta molt anticiclònic. La situació s’haurà de seguir de molt a prop durant les properes hores per veure com s'acaben distribuint els màxims de precipitació.Comentaris

envia el comentari