Catalunya Diari

Atents al cel: Arriba l'última Lluna plena d'aquest caòtic 2020 a Catalunya

Serà l'últim fenomen astronòmic destacat del 2020 i la primera Lluna plena de l'hivern astronòmic

Imatge de la Lluna plena vista des de Catalunya
El dimecres, 30 de desembre, arribarà l'última Lluna plena de l'any 2020 | Arxiu

El 2020 està a punt d'acabar-se i estem en l'última setmana de l'any, però tot i això, encara queda un esdeveniment astronòmic per veure. Es tracta de l'última Lluna plena de l'any, que promet ser impactant. A més, aquest any també serà rar quant a la Lluna i és que serà la 13a que podrem observar des de Catalunya, fet que altres anys, el normal és que hi hagi unes 12, però aquest any coincidirà que l'última arribarà just abans d'acabar l'any.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Quan serà?

L'última Lluna plena de l'any 2020 serà aquesta pròxima nit de dimecres 30 de desembre, a partir de quan marxi el sol, durant tota la nit es podrà observar fins a primeres hores del matí, quan marxarà per l'horitzó. És a dir, es podrà veure completa allà on la meteorologia ho permeti, des del capvespre.

On es veurà?

D'acord amb la informació lliurada per la NASA, es podrà veure a tot el planeta i també aquí Catalunya, però si el cel està clar. Ara bé, la Lluna semblarà plena durant uns tres dies, des d'aquest dilluns 28 de desembre a la nit fins al dijous 31 de desembre al matí.

Quin significat té?

A l'hemisferi nord, aquesta Lluna és la primera de l'hivern i aquesta és la raó per la qual també se li digui «Lluna de gel». D'altra banda, segons la Nasa, també se l'anomena «Lluna del llop», perquè les rajades de llops «udolaven famolencs fora de les aldees enmig de les fredes i profundes neus de l'hivern». Astronòmicament, aquesta Lluna plena cau en el signe Càncer i, d'acord amb l'astròloga Mia Astral, correspon a un esdeveniment lunar que arriba amb energia de sanció i tancament per a finalitzar l'any.

En concret, Mia Astral explica que es tracta de la culminació d'un cicle que va començar el 21 de juny d'aquest any quan es va donar la Lluna nova en Càncer, que també va ser un eclipsi total de sol. Aquest esdeveniment a mitjans d'any va indicar un 'reset' a la nostra «vella idea i ideals de llar, família, pertinença i herència», segons les xarxes socials de Mia. «Amb aquesta Lluna plena veurem en les pròximes dues setmanes el resultat d'aquest canvi, d'haver fet consciència de les nostres arrels. Ens farem més conscients de la llibertat que tenim per triar com viure i on arrelar».

El temps acompanyarà?

Doncs sembla que hi haurà alguns intervals de núvols al llarg d'aquestes pròximes nits a Catalunya, però en general, al llarg de la nit, hi haurà força estones de cel serè. Per tant, tot apunta que en un moment o altre de la nit, com que es podrà observar tota la nit, creiem que sí que es podrà veure a gran part del territori català. Potser on ho tindran més complicat serà al vessant nord del Pirineu, on sí que estarà molt més tapat aquests pròxims dies i amb nevades que reduiran la visibilitat nocturna.


Comentaris

envia el comentari