Catalunya Diari

Bones notícies sobre l’episodi d’alta contaminació a Catalunya, però la pols africana continuarà

Medi ambient manté l’avís preventiu per la presència de partícules en suspensió

Imatge de la pols en suspensió a la ciutat de Barcelona
La gran quantitat de pols en suspensió que ja fa dies que ens acompanya ha fet disparar els nivells de PM10 | Alfons Puertas

La Generalitat de Catalunya ha donat per acabat l’episodi d’alta contaminació aquest divendres, 26 de febrer, després de tres dies en vigor per la molt mala qualitat de l’aire arreu de Catalunya a causa de la gran quantitat de pols en suspensió provinent del nord d’Àfrica les darreres jornades. No obstant, Medi Ambient manté l’avís preventiu per contaminació, ja que la situació no ha millorat del tot i encara tenim un aire carregat de pols en suspensió.

L’anticicló i l’arribada de pols provinent directament del Sàhara han estat el còctel perfecte que ha empitjorat molt la qualitat de l’aire amb ambient molt carregat i cels terrosos. De fet, Medi Ambient va activar l’alerta pel nou episodi el dimarts, 23 de febrer, després que moltes estacions d’arreu del territori registressin nivells de partícules PM10 superiors als 50 μg/m3, el límit recomanat.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per tant, durant aquests dies s’ha reduït el límit de velocitat a l’àrea metropolitana de Barcelona, s’ha recomanat no fer exercici físic a l’exterior (especialment les persones més vulnerables) i s’ha insistit en reduir la mobilitat amb vehicles privats per tal d’intentar no agreujar la situació de contaminació arreu del territori. També s’ha demanat a les empreses que redueixin les seves activitats més contaminants, mentre que moltes administracions locals han activat els seus protocols en casos d’episodis de contaminació.

La pols africana no desapareix

Tot i la millora de la situació, el cert és que la pols en suspensió provinent del nord d’Àfrica continuarà amb nosaltres aquest cap de setmana, raó per la qual encara no podem parlar d’un aire més net. Sembla que en l’inici de la setmana vinent les partícules en suspensió anirien clarament a la baixa.

En qualsevol cas, fa molts dies que seguim sota els efectes d’aquests vents carregats de partícules del Sàhara, cosa molt poc habitual per trobar-nos a ple mes de febrer. Haurem de veure si aquest mes de març tenim un ambient més típic per l’època.


Comentaris

envia el comentari