Catalunya Diari

Les fortes tempestes escombren Catalunya aquest dilluns

Els xàfecs més importants s’esperen al matí entre Tarragona i Barcelona, però a la tarda al Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i Ebre. Pot ploure a qualsevol punt amb TºC clarament cap avall

Llampegada aquestes últimes hores al Delta de l'Ebre
Llampegada aquestes últimes hores al Delta de l'Ebre | Agustí Descarrega

El temps ha començat a canviar de forma clara aquestes últimes hores després de la forta calorada del cap de setmana. Els xàfecs de tarda de dissabte i diumenge fruit de la mateixa calor intensa van a més avui dilluns amb l’arribada de tempestes i ruixats a qualsevol punt, localment forts i acompanyats de calamarsa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avui alertes per fortes tempestes a totes les comarques de Lleida, Tarragona i Pirineu, però poden aparèixer a tot arreu.

Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dilluns
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dilluns | Meteocat

 

  

L’arribada d’aire més fred en altura està xocant contra la forta calor acumulada aquests dies a casa nostra i això es converteix en una bomba explosiva de cara a les tempestes. Al llarg del dia, aquests xàfecs, localment forts i acompanyats de fort aparat elèctric, poden caure a qualsevol punt, ara al matí especialment entre la Costa Daurada i Barcelona. A partir de la tarda, els ruixats afectaran més zones, i s’esperen especialment al voltant de l’Ebre, Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central. Dia de nuvolades per tot arreu. Precaució avui a la carretera allà on plogui.

Imatge del radar abans de les 10 del matí
Imatge del radar abans de les 10 del matí | Meteocat

 

Temperatures cap avall

Un altre dels efectes d’aquest canvi de temps serà la clara baixada de les temperatures que es notarà especialment a l’interior on, després de la forta calor dels últims dies, avui les màximes més altes es mouran tan sols entre els 30 i 34 graus. A la costa es notarà menys el descens, però la xafogor també anirà a la baixa. Tot plegat després d’una matinada de molt mal dormir arreu amb moltes mínimes entre els 20 i 25, inclús més altes de forma local.

Dimarts continua el temps mogut

Aquesta inestabilitat encara durarà força hores i s’allargarà també durant tot el dimarts, quan s’esperen nous xàfecs i tempestes a qualsevol punt. De nou, algun pot ser fort i anar acompanyat de tempesta. Aquesta propera matinada ja notarem una baixada de les temperatures, mentre que demà l’ambient ja serà molt més suportable i normal per l’època arreu. Calor menys intensa i xafogor també clarament a la baixa. Els següents dies els termòmetres quedaran normalitzats, però les precipitacions desapareixeran a partir de dimecres. Consulta aquí la previsió meteorològica completa per a les properes hores. 


Comentaris

envia el comentari