Catalunya Diari

Imatges impressionants de la superlluna d’aquesta nit

Ha estat la primera lluna plena de l’hivern i l’última de l’any. S’ha pogut veure al cel des del dissabte a la tarda fins diumenge al matí amb un panorama espectacular

La visió de la lluna ha estat espectacular aquestes últimes hores
Posta de la lluna aquest diumenge a Horta de Sant Joan | Pili Rius

 

Aquestes últimes hores hem tingut un autèntic espectacle al cel amb la lluna plena del mes de desembre, la primera de l’hivern i l’última d’aquest 2018. A més, es tractava d’una superlluna, segons ha confirmat a ‘Catalunya Diari’ l’astrònom de l’Observatori Fabra de Barcelona, Antonio Bernal.

La seva aproximació al perigeu, el moment del mes en què l’òrbita de la lluna està més a prop de la Terra, fa que es pugui catalogar com una superlluna, la tercera de l’any, ja que les dues altres van ser els dies 2 i 31 de gener. D’aquesta manera, el satèl·lit pot arribar a oferir un 14% més de grandària i un 30% més de lluminositat, xifres molt properes a les que hem pogut gaudir aquesta passada nit.

El fet que la lluna sortís dissabte a la tarda i s’hagi post a primera hora del matí d’aquest diumenge, just quan el sol ja sortia, ha permès gaudir plenament d’aquest fenomen. I si li sumem el fet que la nit ha estat serena arreu fora dels llocs amb boira, la visió del satèl·lit ha estat més que bona, tan sols entelada a estones per alguns núvols prims. Aquestes són algunes de les imatges que molts de vosaltres ens heu fet arribar de la lluna:

La propera cita: una pluja d’estrelles

De cara als propers dies, la cita astronòmica més destacable serà el 3 de gener, quan hi haurà el punt àlgid de la pluja d’estrelles dels Quadràntids, coincidint amb el periheli, el moment en què la Terra es troba en el punt més proper al Sol de l’any. Les properes llunes plenes de l’hivern seran els dies 21 de gener i 19 de febrer.


Comentaris

envia el comentari