Catalunya Diari

Les altes temperatures al Pirineu redueixen els gruixos de neu a les estacions d’esquí

L’anticicló, amb inversió tèrmica, i la manca de precipitacions naturals de neu, impedeixen obrir més pistes d’esquí aquest Pont de desembre

Esquiador a la Masella aquest novembre
Esquiador a la Masella aquest novembre | @MasellaPirineu

El Pont de la Puríssima no ha començat tan bé a les estacions d’esquí i al sector hoteler del Pirineu català. El temps assolellat i càlid està reduint a la mínima expressió els bons gruixos de neu que hi havia fa una setmana. El fenomen d’inversió tèrmica, que augmenta la temperatura a les cotes altes de les muntanyes i refreda i emboira les valls, impedeix produir neu artificial.

Els equips humans de les estacions d’esquí fan tot el que està al seu abast per mantenir la neu que hi ha a les millors condicions. Tot i així, les persones que pugin aquest cap de setmana a la Cerdanya, a Andorra o la Vall d’Aran han de ser conscients que només trobaran el 25% de les pistes obertes i gruixos inferiors als 30 cm.

Els hotels pirinencs estan sofrint forces cancel·lacions i el sector turístic ofereix activitats complementaries per distreure els turistes que no volen esquiar, com mercats de material de muntanya, 2a mà i ofertes especials als balnearis.

La situació actual de les pistes d’esquí catalanes

Els gruixos de neu no són molt optimistes però la majoria d’estacions catalanes estan obertes aquests dies i ofereixen algunes bones hores per gaudir la neu.

Baqueira Beret presenta 15 quilòmetres esquiables i 15 centímetres de neu. Pel que fa a Boi-Taüll té 28 km oberts i 80 centímetres de neu; Espot compta amb 9 de 22 pistes esquiables i màxims de 50 centímetres de neu. L’altre estació pallaresa, Port Ainé ofereix 17 km amb gruixos de fins a 50 cm.

Si recorrem les estacions ceretanes, la situació és més o menys. La neu es presenta escassa i en bona qualitat a primera hora del matí i molt pastosa a partir del migdia. Les temperatures positives no permeten renovar la neu. Masella ofereix als esquiadors 34 km, 29 pistes i 6 remuntadors. La Molina té 11 pistes obertes, 14 km amb màxims de 40 cm de gruix i 5 remuntadors oberts.

Al Ripollès, Vall de Núria té 4 pistes i 5 remuntadors oberts, i a Vallter la meitat de l’estació oberta, 7 pistes i gruixos fins els 40 cm. Al Solsonès, l’accès directe des de Solsona a Port del Comte encara no ha estat possible obrir-lo ja que una esllavissada barra el pas, i les obres no han acabat a temps pel Pont de la Puríssima. Aquesta estació compta amb 20-60 cm neu dura, 16 pistes i 4 remuntadors operatius.

Pas de la Casa aquest matí de divendres
Pas de la Casa aquest matí de divendres | Grandvalira

 

L’estat de la neu a Andorra

La manca de neu al País dels Pirineus obliga a transportar neu en helicòpter a les pistes de Soldeu i el Tarter i es calcula una ocupació hotelera del 80% aquest pont tot i que s’han produït algunes cancel·lacions. Tot i així, les estacions d’esquí estan obertes i hi ha força neu a les orientacions nord i en bona qualitat a primeres hores del matí.

Grandvalira ofereix 35 pistes obertes, 27 remuntadors operatius i gruixos màxims de 35 cm neu dura/ primavera. Per la seva banda, Ordino Arcalís té 45 cm de neu amb 18 pistes obertes i 11 remuntadors, mentre que Vallnord-Pal Arinsal té 40 cm de neu i 25 pistes disponibles.

El fred d’aquest cap de setmana permetrà el funcionament dels canons de neu

Pel que fa a la resta de Pont, dissabte i diumenge el Pirineu seguirà sota la influencia de l’anticicló i dos cues de front deixaran nevades febles a la cara nord. Es previsible que les estacions sumaran 2-5 cm de neu nova i la que puguin fabricar els canons de neu, perquè les temperatures baixaran força i el nivell de glaçada estarà al voltant dels 1.500 metres o puntualment més avall. Les nevades més contundents no tornaran fins la propera semana.


Comentaris

envia el comentari