Catalunya Diari

Almenys 15 morts pel fred extrem que està congelant els Estats Units

La històrica onada de fred ha fet que la sensació a l’exterior estigui per sota dels -50º. Roba estesa congelada o carrers desèrtics són algunes de les imatges més impressionants del temporal

Imatge de la ciutat de Chicago congelada amb els edificis fumejant | EFE

El fred extrem històric està causant molts estralls als Estats Units, especialment a la zona central, nord i est del país. Fins ara, el temporal de fred i neu ja ha causat la mort d’almenys 15 persones i molts problemes de comunicació, amb prop de 3.000 vols anul·lats, més de 230 milions de persones afectades i incidències a les carreteres.  

En general, les imatges d’aquesta situació que feia dècades que no es vivia són impressionants, amb carrers desèrtics, el llac Michigan glaçat, ciutats com Chicago fumejant per tot arreu, aigua calenta polvoritzada quan entra en contacte amb el fred o roba estesa congelada. 

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Tal i com indicaven les previsions, les zones més afectades per l’extrema ondada de fred són els estats de Michigan, Illinois, Indiala, les dues Dakota, Ohio, Minesota, Wisconsin, Nebraska i Iowa. En aquests punts, les temperatures han arribat als -40º inclús, però localment s’han fregat els -50º. Però el pitjor és la sensació de fred, ja que, excepcionalment, arriba a pràcticament els -60º a causa de les ventades.

Aquestes són algunes de les imatges més impressionants que ens deixa l’onada de fred històrica:

Fred excepcional a causa del trencament del vòrtex polar

Aquesta onada de fred, afirmen els experts, és històrica i feia moltes dècades que no es vivia, cosa que fa que els més joves estiguin vivint el pitjor temporal d’hivern de les seves vides. L’origen d’aquesta situació el trobem en el vòrtex polar, que reté habitualment el fred al pol nord. De tant en tant es trenca i permet que el fred intens baixi de latitud, però aquesta vegada la fredorada ha estat més forta que mai.

En aquestes zones, també a Chicago, que és la tercera ciutat més gran dels Estats Units, és habitual arribar als -20º a l’hivern. Però inclús en aquesta àrea és excepcional arribar als -40º o -50º. Un fred extrem fora de sèrie que ha superat totes les expectatives i que ha condicionat el dia a dia dels habitants, que tenen recomanat no sortir al carrer i abrigar-se de valent si ho fan, ja que la pell exposada a l’exterior es pot congelar en tan sols 10 minuts. 

Perquè ens fem una idea de l’extraordinària situació, ara mateix fa més fred en aquestes àrees dels Estats Units que no pas a Groenlàndia o a l’Àrtic. L’onada de fred afecta al 75% del país i les nevades han arribat inclús als estats del sud, on no són gens habituals. Aquest cap de setmana la situació anirà millorant poc a poc.


Comentaris

envia el comentari