Catalunya Diari

Imatges espectaculars: Fortes pedregades en una tarda de tempestes violentes a Lleida

Els aiguats han deixat estampes dignes d'hivern en alguns indrets a causa de la calamarsa i la pedra

Pedregada al Pasteral, La Selva
Les tempestes d'aquesta tarda estan sent molt violentes i estan deixant pedregades superiors als 2 centímetres. | Àngel Cervera

L'arribada de l'aire fred en alçada està provocant que al llarg d'aquest dimecres a la tarda s'hagin disparat les tempestes a molts indrets de l'interior de Catalunya, sobretot allà on ha fet més calor és on han descarregat les tempestes més intenses i a l'hora, severes. En general, les quantitats de precipitació no són gaire significatives, però localment han estat abundants i s'hi han acumulat més de 60 litres/m². Tanmateix, el que més destaca és la intensitat i la violència que porten les tempestes. 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A Ponent, un front de tempestes acompanyades pedra ha caigut de forma irregular per diferents municipis. Segons ha explicat el president de sindicat agrícola Asaja a Lleida, Pere Roqué, encara és d'hora per fer una avaluació dels danys en cultius de fruita, però per les imatges que estan veient «hi haurà explotacions que hauran quedat tocades al 100%». El front ha entrat pel sud, a les Garrigues i ha afectat llocs com les Borges Blanques o Arbeca, i ha anat pujant cap al nord cap al Pla d'Urgell i l'Urgell a municipis com Linyola, Bellpuig o Tàrrega, on s'han pogut veure imatges de molta calamarsa acumulada als carrers després de registrar 22 litres per metre quadrat en tan sols quinze minuts.
 
 
A més a més dels municipis de les Garrigues, l'Urgell i el Pla d'Urgell, les tempestes també han afectat altres zones situades més al nord, al Segrià, i segons Pere Roqué ha caigut pedra a Alpicat, i les partides de Torres de Sanui i Copa d'Or, a Lleida, entre d'altres. En qualsevol cas, com que el front de tempestes encara no ha acabat de passar, és aviat per fer un balanç dels danys en l'agricultura i caldrà esperar a les properes hores per conèixer més detall del perjudici.

Pedregades espectaculars 

En moltes localitats de les terres de l'Ebre, però sobretot al nord, tant a les comarques d'Osona, del Berguedà, com del Gironès o la Selva, o també a darreres hores al pla de Lleida, s'han vist pedregades de la mida de monedes d'un euro. A més, les tempestes han anat acompanyades d'uns celatges espectaculars i fortes ratxes de vent. A continuació, us adjuntem algunes de les imatges que s'han publicat a les xarxes socials de les pedregades que han afectat a la demarcació de Lleida:

Més de 60 litres/m²

Quant a les quantitats a nivell de Catalunya, en general s'han acumulat entre 10 i 30 litres/m² en la majoria dels casos, però tots ells han estat en forma de tempesta i per tant, amb intensitats de precipitació molt elevades. Entre els registres més abundants, destaca el valor dels Ports amb més de 60 litres/m², però també ha plogut amb ganes a d'altres indrets. En destaquen els següents valors:

  • 61 l/m² al Parc Natural dels Ports
  • 36 l/m² a Perafita
  • 22 l/m² a Anglès
  • 21 l/m² a La Quar
  • 20 l/m² a Horta de Sant Joan
  • 19 l/m² a Orís
  • 18 l/m² a Fals
  • 16 l/m² a Montesquiu
  • 15 l/m² a Calldetenes

Alertes per temps violent i meteorologia molt adversa

En aquest sentit, a causa de la forta intensitat de precipitació que portaven les tempestes, el Servei Meteorològic de Catalunya ha hagut d'activar diverses alertes per temps sever a diverses comarques de la Catalunya central: 

La situació millorarà al llarg de la nit

Aquestes pròximes hores, fins a primeres hores de la nit, encara no es pot abaixar la guàrdia. Les tempestes seguiran sent violentes i afectaran a molts indrets del territori, però sempre preferentment a l'interior. Tot i això, durant la nit la situació de tempestes anirà a la baixa i els ruixats podran seguir afectant a molts indrets, però ja no seran tant intensos ni extensos. 

Al llarg d'aquest matí de dijous, els ruixats encara podrien fer el ronso a molts indrets del litoral i prelitoral, però la tendència és que a partir del migdia i durant la tarda, amb l'entrada del vent de mestral i la tramuntana acabi fent sol a molts indrets.


Comentaris

envia el comentari