Catalunya Diari

Nou pic atípic de primavera la primera setmana de febrer, però compte perquè l’hivern pot tornar amb ganes

Les TºC tornen a tocar sostre amb ambient fora de lloc els primers dies del nou mes, però podrien arribar canvis importants a mig termini

Imatge d'una sortida de sol rogenca al Delta de l'Ebre
Nou pic de calor primaveral en la primera setmana de febrer | Pili Rius

El temps s’ha comportat de forma molt atípica aquests últims dies amb un ambient totalment fora de lloc i de plena primavera a finals de gener, tot i que aquest cap de setmana ha afluixat una mica la calorada amb l’entrada de fortes ventades. No obstant, el febrer arriba aquesta setmana amb més temperatures primaverals que, inclús, pujaran una mica més, sobretot a partir de dimarts o dimecres, quan entrarà l’anticicló i marxarà del tot el vent.

Sembla que la calma i els termòmetres poc normals per l’època dominaran els primers dies del mes, sense descartar nous rècords de calor, però pot ser que, a partir del cap de setmana, puguin arribar nous canvis, sense descartar que l’hivern pugui tornar amb ganes en dies posteriors. No obstant, encara queda molt i tot plegat s’haurà d’anar confirmant.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Dilluns 1 de febrer

El primer dia del mes de febrer, el dilluns dia 1, vindrà marcat encara per fortes ventades d’entre ponent i mestral a tota la meitat sud i en zones elevades de tot el territori. Compte perquè a punts com l’Altiplà Central, comarques de Tarragona i cims del Pirineu les ràfegues poden ser localment molt fortes i, de nou, assolir o superar els 100 km/h. A partir del migdia i la tarda, el temporal s’anirà concentrant cada cop més al sud. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté actives moltes alertes de color groc i taronja en aquest sentit:

Mapa d'alertes per fort vent a Catalunya l'1 de febrer del 2021
Mapa d'alertes per fort vent aquest dilluns | METEOCAT

Si ens fixem en l’estat del cel, en conjunt dominarà el sol amb un dia radiant i tan sols el pas d’algunes bandes de núvols alts i prims decoratius. Poca cosa en general. Tan sols seguiran les precipitacions i el dia molt ennuvolat a la cara nord del Pirineu, amb una cota de neu que pujarà dels 1.500 als 1.800 metres. També hi haurà més intervals de núvols a l’extrem nord-est.

Les temperatures pugen una mica amb la majoria de màximes entre 15º i 20º, les més altes al sud de Catalunya, on localment poden superar lleugerament aquestes xifres. A la cara nord del Pirineu quedaran clarament més curtes. Nit de fred molt contingut, ambient atípic per l’època tant de nit com de dia.

Mapa de previsió a Catalunya l'1 de febrer del 2021
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 2 de febrer

De cara al dimarts, 2 de febrer, és el dia de la candelera i, com diu la dita popular, ‘si la candelera plora, l’hivern és fora; si la candelera riu, l’hivern es viu’. En aquest cas, la candelera riurà perquè farà sol en conjunt i no plourà, cosa que és indicatiu que l’hivern encara s’allargarà unes sis setmanes. Però atenció amb les temperatures, ja que seran de plena primavera i gens hivernals, amb moltes màximes de 17º a 22º. 

El vent anirà clarament a la baixa i tan sols quedaran restes de ventades ja molt més debilitades a l’extrem sud de Catalunya, amb tendència que a la tarda no quedi vent a pràcticament enlloc. Tot plegat amb l’entrada de l’anticicló que farà que el temps sigui molt tranquil i força radiant, tan sols amb el pas de bandes de núvols alts i prims que, localment, poden enterbolir el cel. Nuvolositat a la cara nord del Pirineu que anirà a menys i ja sense precipitacions.

Dimecres 3 de febrer

Pel que fa al dimecres, 3 de febrer, el temps seguirà molt tranquil i marcat pel sol combinat amb el pas de bandes de núvols alts i prims. També apareixeran força boires matinals a l’interior amb molta humitat, sense descartar alguns núvols baixos costaners.

Atenció amb les temperatures perquè podrien tocar sostre pel vent reescalfat de ponent i garbí, sobretot a les comarques de Girona, on es podrien rondar els 25º sense descartar algun rècord de calor. En conjunt, màximes entre 17º i 23º. Ambient, sense cap mena de dubte, de plena primavera i gens hivernal. Fort contrast tèrmic entre el dia i la nit, compte amb els refredats perquè el fred de primera hora donarà pas a calor al migdia, molta amplitud tèrmica.

Dijous 4 de febrer

De cara al dijous, 4 de febrer, les temperatures recularien després del pic de dimecres. L’anticicló seguirà amb nosaltres amb força sol en conjunt, bandes de núvols alts i prims i boires matinals a l’interior, sense descartar núvols baixos a primeres hores a la costa. Segueix l’ambient atípic per aprofitar a l’exterior.

Divendres 5 de febrer

Sembla que el temps vol començar a canviar de cara al divendres, 5 de febrer, quan l’anticicló es debilitaria i ens començarien a arribar els efectes d’un front atlàntic amb força més núvols arreu però ben poca pluja encara, tan sols alguns plugims a últimes hores a les comarques del nord de Lleida. Temperatures semblants o reculant una mica. Uns canvis que s’hauran de confirmar en dies posteriors, ja que no estan gens clars.

Cap de setmana del 6 i 7 de febrer

Finalment, hi ha molta incertesa en el pronòstic de cara al primer cap de setmana del mes, els dies 6 i 7 de febrer, ja que alguns mapes indiquen que el temps es complicaria força amb precipitacions, més fred i baixada de la cota de neu en dies posteriors, inclús amb vents de llevant. No obstant, altres mapes rebaixen els canvis i, per contra, posen un nou augment dels termòmetres. Per tant, haurem d’anar seguint la previsió amb molta atenció, ja que la lluita entre la primavera i l’hivern promet ser aferrissada els propers dies.


Comentaris

envia el comentari