Catalunya Diari

Les conseqüències dels incendis a la Selva amazònica són més greus que les de casa nostra

Un incendi que es produeix a l'Amazones provoca danys sobre l'ecosistema que fan quasi impossible la recuperació que sí es pot donar als nostres boscos, millor adaptats i preparats per a afrontar els efectes del foc

Els boscos mediterranis adopten estratègies que són clau per a la seva recuperació després d'un foc
Els boscos mediterranis adopten estratègies que són clau per a la seva recuperació després d'un foc | PAU COSTA

Segons apunta Resco de Dios, doctor per la Universitat de Wyoming i professor de la Universitat de Lleida (UdL), a 'National Geographic ' els incendis a la península es desenvolupen d’una manera molt diferent de com ho podria fer en una selva tropical. Habitualment els incendis que es produeixen aquí es caracteritzen pel fet d’originar-se en boscos amb una vegetació en unes condicions d’extrema sequera -l’equivalent a disposar de molt combustible i prendre’n foc- i en situacions de vent amb ràfegues moderades o fortes.

Això és impensable en un bosc de latituds equatorials, de Dios alerta «recuperar un bosc tropical és molt difícil». Aquests entorns es troben en unes condicions d’humitat bones, les quals només es podrien veure afectades per la proximitat d’un incendi o per un perllongat període sense pluges -les sequeres són menys probables allà tal com les patim al clima Mediterrani. A l’Amazones el foc avança entre uns 100 i 150 metres al dia, cosa que ajuda que el bosc es consumeixi més a poc a poc i d’una forma més eficaç, des de les llavors i arrels fins a dalt de tot de les capçades.

Mapa dels incendis amb les images captades pels satèl·lits Terra i Aqua MODIS entre el 15 i el 22 d'agost
Mapa dels incendis amb les images captades pels satèl·lits Terra i Aqua MODIS entre el 15 i el 22 d'agost | NASA

Els nostres boscos adopten estratègies per a fer front als incendis forestals

Tant el sotabosc com el conjunt de les espècies d’arbust i d’arbres presenten un estat similar als nostres boscos abans que es produeixi un foc, cosa que permet que les flames es propaguin ràpidament -fins a més de 2 km/h- i assoleixin una alçada superior als 50 metres. Tot plegat, fins al punt que en alguns casos la capçada i les arrels dels arbres poden quedar intactes. Els nostres boscos estan preparats de forma natural, han desenvolupat estratègies que els permeten garantir la permanència de l’espècie -anomenades estratègies piròfiles, com la que aplica el pi blanc.

La superfície que cremen els incendis de l’Amazones són gegantines comparant-les amb les dels focs registrats a Catalunya. Les probabilitats d’acotar-lo i d’extingir-lo amb força celeritat aquí són majors arran de la proximitat i la capacitat de desplegar-se dels serveis d’emergències dels Bombers. Imagineu com de complicat és extingir un incendi que s’origina a més de 1.000 km d’una ciutat? La solució per als incendis a la selva és la conservació, apunta l’expert de la UdL.

D’aquí que els estralls de l’incendi de la Ribera d’Ebre d’aquest passat mes de juny, l’incendi més greu viscut a Catalunya els darrers 7 anys, es presenti amb esperances reals de recuperar-se les properes dècades. Més encara comptant amb projectes com el de Rebrotem.

El ressò dels incendis de l’Amazones

En les últimes setmanes, pel que fa als incendis, s’ha sentit a parlar força dels que s’estan produint aquest estiu a l’Amazones, a través de les xarxes hi ha hagut bastant rebombori, fet que fa gairebé impossible que algú no conegui la situació que es viu al pulmó del planeta.

Segons apunta Greenpeace, aquest agost estan havent-hi fins a un 145% més de focus respecte de l’any 2018. El panorama és així devastador, en una de les principals àrees naturals i amb l’ecosistema més ric de la Terra. A continuació, una mostra a les xarxes:

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari