Catalunya Diari

Més de 10 l/m² de matinada i les pluges aniran a més aquest dimarts

Els xàfecs més destacats caiguts durant la nit s’han concentrat a punts del centre i nord de Catalunya. Les precipitacions més importants encara han d’arribar i les TºC baixaran molt

Imatge del moment d'un fort aiguat a una autopista a l'alçada de Gavà
La pluja més important encara ha d'arribar | Xavi Cabo

Les previsions no han fallat i el canvi radical de temps ja el tenim aquí amb precipitacions que han aparegut des de primera hora de la matinada a diverses comarques. Alguns xàfecs han estat localment destacats, sobretot a punts del centre i nord de Catalunya. Comarques com ara els dos Vallesos o del Pirineu han registrat les quantitats més elevades, amb fins ara al voltant de 10 l/m². 

La pluja ja cau aquest matí a molts punts del territori, però la tongada més important encara ha d’arribar i acabarà afectant totes les comarques, amb les més importants concentrant-se entre Barcelona i Girona, principalment. Les temperatures també seran notícia per la forta baixada que patiran avui. Aquests són els registres més destacats recollits fins ara:

 • Núria: 19 l/m²
 • El Port del Comte: 16 l/m²
 • Caldes de Montbui: 10 l/m²
 • Montseny: 10 l/m²
 • Sabadell: 8 l/m²
 • Santa Coloma de Farners: 7 l/m²
 • Torroella de Montgrí: 7 l/m²
 • Puigcerdà: 7 l/m²
 • Port de Barcelona: 6 l/m²
 • Alguaire: 6 l/m²
 • Terrassa: 5 l/m²

La pluja més important encara ha d’arribar

La previsió de cara a les properes hores indica que, al llarg del matí, la tongada de ruixats més important anirà circulant des del nord-oest de Catalunya fins a afectar tot el territori. Independentment, aniran caient xàfecs a qualsevol punt, mentre que les precipitacions més continuades es situaran entre Barcelona i Girona, on està previst que s’assoleixin els registres més destacats de precipitació i que hi plogui fins al vespre. No es descarta alguns xàfecs o tempestes que siguin localment forts i que vagin acompanyats de calamarsa.

Mapa de previsió per aquest dimarts
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

 

On menys plourà serà a les comarques del sud de Tarragona i Lleida, on en alguns punts no s’assoliran ni els 5 l/m² i a la tarda s'obriran clarianes sense pluja ja. Malauradament, no hi ha previsió de molta pluja a la zona de l’incendi del Baix Ebre, que ha quedat estabilitzat aquesta matinada malgrat el vent, que hi seguirà bufant. Fora d’aquestes zones, la majoria de registres es mouran entre els 5 i 15 l/m², però en alguns punts de Barcelona, Girona i Pirineu es poden superar localment els 30 o 40 l/m² en tot l’episodi. 

Mapa d'acumulació de pluja prevista per aquest dimarts
Mapa d'acumulació de pluja prevista per aquest dimarts | Euro4

 

Clatellada de les temperatures i neu al Pirineu

Pel que fa a les temperatures, baixaran clarament a causa de l’arribada de l’embossament d’aire fred. El descens de les màximes serà d’entre 4 i 7 graus en general, però a punts de la Catalunya Central, interior de Girona i Pirineu gironí aquesta baixada pot ser d’entre 10 i 12 graus. Una autèntica clatellada tèrmica que ens farà recuperar les jaquetes per sortir al carrer.

Mapa de la brusca baixada de les temperatures respecte a les màximes de dilluns
Mapa de la brusca baixada de les temperatures respecte a les màximes de dilluns | Aemet

 

Les màximes més altes es situaran entre els 17º i 22º, però a punts del nord-est i de l’interior es mouran al voltant dels 15º, i seran més baixes al Pirineu, on la neu reapareixerà als 1.800 metres tan sols al vessant lleidatà i al voltant dels 2.000 metres a la resta. Per tant, veurem els cims de la serralada enfarinats, de nou, en ple mes de juny. Un ambient totalment atípic per l’època.  

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari