Catalunya Diari

Aprofitarà l'hivern l'última oportunitat per tornar a Catalunya? Aquesta és la previsió del març

Març sembla que serà molt més mogut que febrer i amb sorpreses en les temperatures

Imatge de Camprodon nevat amb un ninot de neu en primer pla
El fred que ha faltat durant el mes de febrer sembla que podria arribar aquest mes de març | Catalunya Diari

Després d'un mes de febrer extraordinàriament càlid, aquest març sembla que es vol girar la truita i tindrem un ambient més hivernal, però, com és típic del nostre clima, a vegades els mesos més freds acaben sent més càlids que altres i viceversa, com ha passat aquest febrer. D'altra banda, referint-nos a les precipitacions, els mapes del temps a curt i mitjà termini no fan pensar en grans pluges de moment.

Tot i això, els mapes del temps comencen a indicar que durant la segona setmana del mes de març, sí que podrien arribar tongades més contundents de ruixats i nevades al Pirineu, però aquest cop, també podrien sortir de la serralada. A més, si ens fixem en la previsió estacional, l'ambient seria més fred del normal i completament hivernal al llarg del mes i amb possibilitat de neu a cotes baixes, però aquest últim aspecte ja s'anirà perfilant al llarg de les previsions diàries, ja que les previsions estacionals no s'han d'agafar al peu de la lletra i s'han d'anar seguint els pronòstics a curt termini per veure com evoluciona la situació meteorològica més pròxima.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Març podria ser més fred que febrer

A més llarg termini, indiferentment del que acabi passant aquests primers dies de març, que aparentment, durant la primera setmana no es veuen grans canvis fins a la segona. Els models estacionals de l'agència nord-americana ‘Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica’ (NOAA) ens donen una aproximació del que podria passar aquest mes de març. Segons aquests mapes, al primer, de temperatures, podem veure com a Catalunya hi predomina el color blanc a tot el territori.

Mapa d'anomalies de temperatura a Europa previstes per aquest pròxim mes de març
El mes de març sembla que ens tornarà el fred que ha faltat al llarg d'aquest passat mes de febrer | NOAA

Aquesta tonalitat es tradueix en la probabilitat que el març estigui en la mitjana climàtica. És a dir, podrem tenir dies freds, però en general es mantindrà un ambient típic de març, però tampoc amb fred excessiu durant molts dies, però tot apunta que farà més fred que durant el febrer. Les entrades d'aire fred del nord d'Europa, podrien predominar a mitjans d'aquest mes i sembla que tampoc es repetiran les temperatures tan desfasades i l’ambient càlid que hem tingut al llarg d’aquest febrer.

Les nevades podrien arribar entrat el mes

D’altra banda, analitzant el mapa de precipitacions, veiem que predomina el color vermell a la meitat nord i sobretot al vessant nord del Pirineu, mentre que no hi ha cap color definit al litoral central i nord. Això es tradueix que el litoral quedaria dins de la mitjana climàtica, amb les pluges que toquen pel mes de març, mentre que cap al Pirineu les precipitacions seran molt inferiors a la mitjana climàtica. En canvi, tota la meitat sud de Catalunya tindria les pluges corresponents al que tocaria segons la mitjana del mes de març. Sembla que com més a l'interior, menys hi plourà aquest mes de març.

Mapa d'anomalies de precipitació a Europa previstes per aquest mes de març
El mes de març podria ser més sec del que tocaria al Pirineu i normal a la costa | NOAA

L’AEMET, distant a la NOAA

Aquesta predicció de la ’NOAA’ no concorda amb el de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que també elabora un pronòstic estacional cada 3 mesos per a Espanya i, en aquest cas, per febrer, març i abril hi ha un 33% de probabilitats que els pròxims mesos siguin més càlids del normal a la meitat est de la Península, mentre que a la resta es mantindrien en la mitjana. Pel que fa a les precipitacions, estarien dins de la mitjana climàtica a tot Espanya i no hi hauria les anomalies a tot el vessant atlàntic que sí que marca la NOAA. Com es pot veure, cada agència tracta les dades i extreu uns pronòstics que discrepen en certa manera entre si. Per tant, el més lògic i recomanable no és agafar-se aquests pronòstics al peu de la lletra i cal anar seguint les previsions per veure com evolucionen els mapes del temps.

Mes molt càlid al nord-est d'Europa

Si a Catalunya sembla que anem cap a un març un pèl més fred i sec del normal en l'àmbit general, a Europa hi haurà un temps similar, però amb una anomalia de temperatura molt clara segons els mapes estacionals al nord del continent. Si bé la conca mediterrània quedarà amb temperatures normals o per sota de la mitjana, mentre que el nord d’Europa tindrà entrades d’aire càlid amb precipitacions que seran molt menys abundants del que tocaria, especialment a centre Europa. Tot apunta que aquest mes de març farà més fred en alguns indrets del sud d'Europa que al nord.


Comentaris

envia el comentari