Catalunya Diari

El projecte de conservació de l'àguila cuabarrada a Lleida envola 13 polls aquest 2019

L'associació La Sabina alerta que en els darrers anys només al Segrià s'han trobat 13 exemplars morts electrocutats

Pla mitjà d'un exemplar d'àguila cuabarrada fotografiat a la demarcació de Lleida | LleidaDiari.cat

L'Associació La Sabina ha fet un seguiment de les parelles d'àliga cuabarrada de tota la demarcació de Lleida. S'hi compten nou parelles repartides entre el Prepirineu (7 al Montsec i serralades properes) i el sud de la demarcació, a més de les principals àrees de dispersió de joves de l'espècie en l'àmbit català a les grans planes dels secans de Ponent.

Joan Rodríguez, tècnic de fauna especialista en rapinyaires, ha estat l'encarregat del treball de camp del projecte fent un seguiment de la temporada de cria amb uns resultats «extraordinàriament bons» amb un total de 13 polls envolats. En paral·lel, s'alerta que en els darrers anys només al Segrià s'han trobat 13 exemplars morts electrocutats.

 

Els principals problemes de conservació d'aquest rapinyaire

Segons La Sabina, els principals problemes de conservació d'aquest rapinyaire són deguts a les molèsties durant la cria i la mort d'alguns exemplars ocasionades directament o indirectament per l'home. Entre les molèsties durant l'època de cria hi ha l'escalada prop dels nius, el pas freqüent de gent pel sector de cria (amb especial incidència de les curses de muntanya en plena època de reproducció) i més esporàdicament altres molèsties com aplecs, celebracions religioses o obres de manteniment d'infraestructures prop dels nius.

Les morts directes cal atribuir-les a l'electrocució en línies elèctriques, a ofegaments en basses o a trets durant l'època de caça. Només a la comarca del Segrià s'han trobat 13 àligues electrocutades els darrers anys. L'Associació La Sabina ha vetllat els darrers temps per la conservació d'una parella de cuabarrades a la Noguera. El control de molèsties prop del sector de cria i la instal·lació de dos punts d'alimentació suplementària han fet que aquesta parella passés de fracassos reiterats a envolar una mitjana d'1,4 polls els darrers anys (la mitjana catalana se situa als 0,7-0,8 polls envolats).

Pla obert d'un exemplar d'àguila cuabarrada fotografiat a la demarcació | LleidaDiari.cat

La Sabina ha ampliat el projecte de conservació a altres punts de les comarques de Lleida

Durant el 2019 La Sabina ha ampliat el projecte de conservació a altres punts de les comarques de Lleida. S'han instal·lat un parell de colomars: un en una zona de presència ocasional de cuabarrades i un altre en un territori ja consolidat, en dues finques amb acords de custòdia. També s'han fet millores d'habitat per afavorir especies presa com la col·locació d'abeuradors, la pastura amb rucs per aclarir la vegetació o la sembra de cereals a collita perduda en antics camps abandonats.

El projecte de conservació de l'àliga cuabarrada a Lleida s'ha fet amb la col·laboració del Cos d'Agents Rurals i l'associació TRENCA, i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica i el Departament de Territori i Sostenibilitat.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari