Catalunya Diari

Catalunya registra 12 nous rècords per l’onada de calor

De nou, aquestes xifres molt altes per trobar-nos en un mes de juny s’han registrat al Pirineu i Prepirineu. La calor més extrema arribarà entre avui i divendres arreu amb nous rècords

La calor serà insuportable aquests dies
La calor serà insuportable aquests dies | Xavi Cabo

L’onada de calor ha començat a arribar al seu punt més àlgid però ja s’han registrat els primers rècords en un mes de juny a diversos punts de Catalunya. En concret, dimecres es van assolir les dades absolutes en 12 de les 145 estacions que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té repartides per tot el territori i que tenen més de 10 anys de registres.  

En tots els casos, tal i com ja va passar dimarts, quan es van assolir 8 rècords, aquests rècords s’han situat al Pirineu i al Prepirineu, ja que la massa d’aire més càlid ha començat a entrar per les capes altes i mitjanes de l’atmosfera i a partir d’avui i demà arribarà de ple a totes les cotes. Destaquen els 37,2º de Lladurs, al Solsonès, una xifra excepcionalment alta en un mes de juny que iguala el rècord del juny de l’any 2001. Aquests són els 12 registres que han trencat el seu sostre:

Taula amb els rècords de calor en un mes de juny registrats dimecres
Taula amb els rècords de calor en un mes de juny registrats dimecres | METEOCAT

 

A l’espera de més rècords per una calorada històrica

L’onada de calor que viu Catalunya aquests dies és excepcional i apunta a ser històrica, sobretot per la seva durada i per ser tan primerenca, ja que estem tenint valors molt tòrrids quan encara no hem arribat al mes de juliol. La previsió indica que entre avui i divendres els termòmetres seguiran pujant arreu i assolirem les màximes més altes dels últims anys a molts punts. El SMC estén les alertes a tot arreu amb la majoria de comarques amb risc molt alt de calor extrema. 

Mapa de les alertes per temperatures extremes aquest dijous a tot Catalunya
Mapa de les alertes per temperatures extremes aquest dijous a tot Catalunya | METEOCAT

 

En concret, a l’interior i molts punts del prelitoral s’assoliran màximes d’entre 35º i 40º, però a Ponent, vall de l’Ebre i zones de la Catalunya Central es poden superar aquestes xifres, sense descartar algun 43º de forma puntual.  A la costa també se superaran els 30º amb molta xafogor, mentre que les nits seran tropicals arreu fora del Pirineu, amb mínimes pel damunt dels 20º o, en algunes zones, al voltant dels 25º que faran que dormir sigui molt difícil.


Comentaris

envia el comentari