Catalunya Diari

Temporal de neu insòlit: A les portes d'una gran i atípica nevada al Pirineu català a ple setembre

La nevada també saltarà al vessant sud i la cota de neu podria baixar al vessant nord fins als 1.000 metres

Imatge d'una muntanya del Pirineu ben nevada
Les nevades tornaran per primer cop aquesta temporada a partir de divendres a gran part del Pirineu | Ramon Baylina

Fa dies que portem anunciant el primer i brusc canvi de temps de la tardor que arribarà de cara a finals de setmana. A mesura que van passant els dies s'aprecia amb més claredat el que pot acabar passant a partir de dijous. Ara com ara, sembla que el dia més noticiable serà divendres, quan es produirà una caiguda en picat que patiran els termòmetres a tot Catalunya, alhora que hi haurà fortes ventades a molts punts i una nevada inusual i, potser excepcional, al vessant nord del Pirineu en un mes de setembre. A més, també es formaran algunes tempestes, fruit de l'aire fred en alçada que entrarà, i és possible alguna calamarsada al nord-est del territori català. En definitiva, un canvi de temps més propi de novembre que no pas de setembre. A continuació, centrarem la previsió en com afectarà la nevada al Pirineu.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'episodi de nevades s'iniciarà al llarg de les primeres hores de divendres amb l'arribada d'un front fred acompanyat d'una massa d'aire polar a les capes altes de l'atmosfera. Aquest aire fred, al mateix moment, anirà agafant humitat a causa del seu recorregut atlàntic i en arribar al Pirineu deixarà tota la precipitació a la nostra serralada. Aquest tipus de situacions de nord, moltes vegades vénen acompanyades del 'corrent en jet', com és el cas d'aquesta, i això fa que s'incrementi notablement la precipitació quan la massa d'aire humida de l'Atlàntic topa amb els contraforts de la serralada Pirinenca. Una situació, en definitiva, pròpia de ple hivern i no pas d'inicis de la tardor.

Gruixos de fins a 50 centímetres al vessant nord

Si els mapes tenen raó, la nevada s'iniciarà com dèiem al llarg del matí d'aquest divendres, 25 de setembre, i es perllongarà fins al migdia de dissabte, quan ja tendirà a anar a la baixa. Durant les primeres hores de divendres, la nevada guanyarà protagonisme de nord a sud, afectant primerament l'Aran, zones del nord del Pallars Sobirà i nord d'Andorra, amb una cota de neu que se situarà els 1.600 metres, al matí serà més aviat l'aperitiu, enfarinades en general.

A partir de mig matí i migdia fins a primeres hores de dissabte és quan arribarà el plat gros de la 'nevada de jet' amb el vent a les capes altes de l'atmosfera travessant el Pirineu de forma gairebé transversal. Es podran acumular gruixos de neu realment importants a la Vall d'Aran, nord del Pallars Sobirà i Andorra, fins a 50 centímetres per sobre dels 2.000 metres, tot i que la cota de neu baixarà més al vessant nord, però per sota, hi haurà acumulacions més modestes.

Mapa d'acumulació de neu prevista fins dissabte a la tarda, 26 de setembre del 2020
La nevada serà molt abundant al vessant nord del Pirineu | Skipass

La nevada també saltarà al vessant sud i podrà arribar a zones de la Cerdanya, Ripollès o fins i tot, el Berguedà, per sobre d'uns 1.600 metres. En tots aquests casos però, les acumulacions de neu seran més aviat anecdòtiques, no s'esperen més de 10 centímetres i a partir dels 1.800 metres, per sota seran més aviat enfarinades de fins a 5 centímetres.

Nevades fins als 1.200 metres al vessant nord

Referint-nos més estrictament a les cotes de neu, caldrà esperar-nos i veure que acabarà fent l'aire fred en alçada per acabar de matisar les cotes, però amb els mapes del temps d'aquest dimarts, la nevada començarà a uns 1.800 metres al vessant nord, però ràpidament la cota baixarà fins als 1.200 metres abans del migdia i es mantindrà al voltant dels 1.200 als 1.400 metres bona part de la jornada segons l'indret. Tot i això, és probable que en alguns moments per persistència de precipitació la cota acabi baixant fins als 1.000 metres al nord de l'Aran. Per tant, és probable que nevi fins a la mateixa capital aranesa, Vielha.

Al vessant sud, les coses seran diferents i la precipitació com que no serà tan intensa farà que la cota de neu també tingui més dificultats per davallar, a més dels clàssics reescalfaments de la massa d'aire en travessar cap al vessant sud del Pirineu. Tot i això, es podria arribar a veure nevar també fins als 1.400 o 1.500 metres i molt puntualment per sota, si bé la cota estàndard es mantindrà al voltant dels 1.600 metres tota la jornada.

El paisatge blanc durarà poc

De cara a diumenge, l'arribada d'un front càlid provinent de l'Atlàntic provocarà que la cota de neu s'enfili per sobre dels 2.300 metres, però es mantindran les precipitacions a bona part del nord del Pirineu. Amb tot, la neu marxi ràpidament per sota dels 2.000 metres i només quedaran més emblanquinats els cims. En definitiva, es presenta una nevada molt important al Pirineu per tractar-se d'un mes de setembre, però que no implicarà gaires complicacions, tret de les cotes mitjanes de l'Aran o nord d'Andorra, pel simple fet que la majoria de gruix caurà a cotes altes.


Comentaris

envia el comentari