Catalunya Diari

Tot Catalunya en alerta per fort vent aquest dijous amb sol i fred

La neu anirà a la baixa a la cara nord pirinenca després d’un dimecres molt complicat. Les ventades poden ser molt fortes en alguns punts amb ambient de cru hivern

Mapa de previsió per aquest dijous
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

El vent serà notícia aquest dijous a Catalunya, ja que bufarà amb força o molta força arreu, sobretot al matí, raó per la qual tot el territori està en alerta en aquest sentit. La nevada anirà a menys al Pirineu però encara seguirà a la cara nord, tot i que més feble. Protecció Civil de la Generalitat té activats en fase d’alerta els plans VENTCAT i NEUCAT.

Les ventades continuaran sent fortes o molt fortes a gran part del territori, si bé el temporal anirà a la baixa a partir del migdia a Lleida, Barcelona i part de Girona. No obstant, el mestral i la tramuntana continuaran durant tota la jornada a les comarques de Tarragona, a l’Empordà i al Pirineu, on es poden superar els 90 o 100 km/h. A més, al Pirineu el vent aixecarà la neu i produirà el fenomen que es coneix com a torb, cosa que també farà augmentar el risc d’allaus després de la forta nevada. A la Costa Brava el mar estarà molt alterat.

El vent serà intens a tot Catalunya aquest dijous | Arxiu

 

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté actives les alertes per vent fort fins a migdia arreu. A la tarda, els avisos es concentren tan sols a la meitat nord del territori, amb alerta taronja a les comarques del Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès Alt i Baix Empordà.  Molt de compte, doncs, amb tendals, roba estesa, motos aparcades al carrer, testos i altres materials que tinguem a l’exterior i que puguin caure pel vent. 

Mapa d'alertes per vent aquest dijous
Mapa d'alertes per vent aquest dijous | Meteocat

 

El fort temporal de neu al Pirineu va a la baixa

Aquest dimecres ha estat molt mogut i s’ha llevat amb nevades febles a punts de l’interior de Catalunya que han caigut per sota dels 500 metres. El vent ja ha estat protagonista arreu amb ràfegues fortes que han superat els 100 km/h al Pirineu, amb l’efecte torb, i els 70 km/h al sud de Tarragona.

Però la nevada ha estat molt intensa a tot el Pirineu, sobretot al de Lleida, amb molts problemes de mobilitat i gruixos importants que superen els 30 centímetres a llocs com Vielha o els 20 centímetres a la Seu d'Urgell, mentre que hi ha més de mig metre de neu nova a les pistes d’esquí. A més, el telèfon d'emrgències 112 ha rebut més de 50 trucades relacionades amb la neu i molts transports escolars han hagut de ser suspesos. La nevada continuarà durant la nit, però anirà a la baixa el dijous i es concentrarà a la cara nord del Pirineu, tot i que serà més feble. 

La nevada està sent molt important a tot el Pirineu | @Marcverum

 

Sol en general i més fred amb ambient de cru hivern

Pel que fa a l’estat del cel, farà sol arreu amb un cel ras, però la nuvolositat seguirà sent abundant a la cara nord del Pirineu on encara hi nevarà. En tot l’episodi es pot acumular gairebé un metre de neu nova a les cotes més altes. Malgrat el sol, el vent farà que la sensació de fred sigui acusada.

Si ens fixem amb les temperatures, seran més fredes a tot arreu. Si bé el vent encara impedirà que les glaçades siguin molt fortes de nit. Entre -4º i 1º de mínima a l’interior, de -1º a 4º al prelitoral i de 2º a 7º al litoral. Al Pirineu hi farà més fred amb fins a -6º. Les màximes es mouran entre els 8º i els 13º al litoral i prelitoral, però seran clarament més baixes al Pirineu i punts de l’interior amb una marcada sensació de fred pel vent i valors per sota dels 8º o 5º en alguns casos.

Nits més fredes i temps tranquil els propers dies

De cara a divendres i dissabte, el vent anirà encalmant i la tranquil·litat meteorològica dominarà en general. Tot plegat permetrà que les temperatures baixin amb més ganes de nit i les glaçades siguin força extenses. De dia els termòmetres remuntaran més, però l’ambient serà de ple hivern. De cara a diumenge ens arribarà un altre front amb noves nevades al Pirineu.


Comentaris

envia el comentari