Catalunya Diari

Comença la setmana amb més núvols aquest dilluns, esperant un forta entrada de fred

El temps continua anticiclònic els propers dies però la novetat serà l’arribada d’una massa d’aire més freda que farà baixar bruscament la temperatura a partir de la nit del dimecres.
Mapa de la previsió per aquest dilluns
Mapa de la previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Els Reis Mags d’Orient no canviaran a curt termini el temps assolellat o emboirat que portem arrossegant des de fa un mes. Haurem d’esperar un canvi de temps en forma de nova davallada de temperatures durant la segona meitat de la setmana però no preveiem pluges o nevades significatives.

 

Dilluns tornarem a la rutina laboral o acadèmica sota el domini de l’anticicló però amb la presencia de més núvols alts i mitjans, i les boires matinals localment persistents que com aquest diumenge es fondran durant la tarda. El sol lluirà a l’altiplà central i a les terres de Ponent a partir del migdia, sembla que també durant bona part de la setmana que ve perquè continuarà bufant el vent de nord, que es nota molt a l’Empordà i a l’extrem sud.

 

Sol al terç nord, i més núvols i boires durant el matí a la resta

A partir del dimecres s'espera una fredorada molt forta amb algunes nevades, però breu
A partir del dimecres s'espera una fredorada molt forta amb algunes nevades, però breu | Xavi Navas

 

 Aquest dilluns hi haurà alguns canvis al cel poc rellevants. Com afluixarà el vent de nord al centre i est del territori, es podran formar algunes nuvolades baixes prop de la costa i durant la primera meitat del dia també creuaran el cel núvols alts i mitjans. A més, tornaran les boires a les fondalades interiors que localment seran persistents fins la tarda.

 

Les temperatures començaran a baixar però continuaran sent agradables al litoral i prelitoral, i màximes fresques terra endins. Hi haurà inversió tèrmica matinal. Glaçades a bona part de l’interior del país i entre 2º i 7º al litoral, localment més alta al nord de la Costa Brava a causa del vent.

 

Les màximes seran un parell de graus inferiors a les del diumenge, amb molts valors per sobre els 15º al litoral i prelitoral però no creiem que arribin als 18º a Girona. L'excepció seran els indrets on la temperatura canviarà molt menys per culpa de la boira, amb màximes retallades per sota els 7º a l’Altiplà Central i al Pla de Lleida.

 

Temperatures més baixes aquesta setmana amb una caiguda brusca a partir el dimecres

El passadís de vents del nord i nord-est seguirà efectiu a curt i mitjà termini. Esperem durant el dilluns i dimarts ventades properes als 80 km/h a l’extrem nord de l’Empordà i algunes ventades intenses al sud de Tarragona. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos per onatge superior als 2 metres durant el dilluns.

Mapa d'avisos per fort onatge aquest dilluns
Mapa d'avisos per fort onatge aquest dilluns | Meteocat

 

La retirada de l’anticicló cap a l’Atlàntic i la presencia de baixes pressions al centre i est d’Europa, crea una tendència a que el fred que s’emmagatzema en aquella zona vingui cap a casa nostra. Entre dimecres i dijous una entrada de molt fred creuarà el Pirineu i fins el diumenge tindrem temperatures negatives, fins els -7º, a 1.500 metres d’altura.

 

Aquesta nova situació podria obrir les portes a un temps més insegur i a la possibilitat de precipitacions, encara que per ara semblen que serien en forma de dèbils nevades al Pirineu. La irrupció freda que ve és d’origen continental, causa un fort descens de les temperatures però arribarà molt eixuta.

Mapa de temperatures previstes a 1.500 metres d'altitud a la península aquest dijous 10 de gener
Mapa de temperatures previstes a 1.500 metres d'altitud a la península aquest dijous 10 de gener | WXCHARTS.EU

 

Almenys podran caure alguns centímetres de neu a cotes relativament baixes a la zona pirinenca i trencar una sequera de tres setmanes sense ruixats. Ho confirmarem a mesura que sigui més probable.Comentaris

envia el comentari