Catalunya Diari

L’estiu podria ser amb calor i precipitacions força normals per l’època

Els mapes del temps a llarg termini indiquen que les temperatures serien les habituals entre juliol i setembre amb les clàssiques tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu

L'estiu sembla que estarà marcat per la calor habitual per l'època | Arxiu

La primavera d’aquest 2019 ha estat força seca a gran part de Catalunya, especialment a punts com les Terres de l’Ebre i l’Empordà, però amb clares excepcions al Pirineu on les precipitacions han estat més importants. Això fa que el terreny estigui força sec en conjunt i que el risc d’incendis sigui elevat tot just quan hem començat l’estiu. De cara a la nova estació, la previsió indica que tindríem temperatures i pluges força normals per l’època, és a dir, ambient calorós arreu, xafogor a la costa, poca aigua i tempestes de tarda al Pirineu. En definitiva, els ingredients d’un estiu normal a casa nostra.

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional, NOAA, un dels més fiables a nivell internacional en l’àmbit de la meteorologia. Val a dir que aquestes previsions a tan llarg termini tenen una fiabilitat baixa, ja que hi poden haver canvis al llarg de l’estiu i tenir sotragades de les temperatures o onades de calor amb valors atípics per l’època.

De moment, seguint el que indiquen aquests mapes, les temperatures serien, en conjunt, totalment les normals per l’època, amb calor arreu i xafogor a la costa, on hi poden haver diverses nits tropicals. Això vol dir que, segons els valors mitjans de l’estiu, a l’interior se superaran els 30º amb facilitat i que a la resta la majoria de valors es mouran entre els 25º i 30º. De cara al setembre, les nits ja serien més fresques però de dia es mantindria la calor. Tan sols faria més fresca del normal a la cara nord del Pirineu els propers tres mesos. 

Mapa de l'anomalia de temperatures que s'espera aquest estiu
Mapa de l'anomalia de temperatures que s'espera aquest estiu | NOAA

 

Pel que fa a les precipitacions, en conjunt serien normals per l’època. Això es tradueix en un estiu sec sense gaire aigua, però amb més tempestes i xàfecs de tarda a partir de l’agost, com és habitual, especialment al Pirineu, Prepirineu i nord de la Catalunya Central. L’excepció la trobarem al nord de Lleida, on l’agost podria ser més plujós i el setembre més sec del normal. 

Mapa de l'anomalia de precipitacions que s'espera aquest estiu
Mapa de l'anomalia de precipitacions que s'espera aquest estiu | NOAA

 

L’estiu comença amb una onada de calor

Més enllà dels mapes del futur, que ens hem d’agafar amb pinces perquè són tan sols una previsió a llarg termini, la veritat és que l’estiu comença amb força, ja que es confirma que la setmana que ve tindrem una onada de calor de primera categoria que durarà força dies. 

Les temperatures superaran els 30º arreu, es mouran entre els 32º i 38º a l’interior i rondaran els 40º a Ponent i l’Ebre. Nits tropicals i xafogor marcada a la costa, tot plegat per l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica.

L'onada de calor s'allargarà tota la setmana que ve | Arxiu

 

Quin temps farà aquest estiu a la resta d’Euorpa?

Pel que fa a la resta de l’estat, sembla que l’estiu seria més plujós del normal a punts del nord de la península per culpa de les tempestes de tarda, amb temperatures normals per l’època arreu. Si ens fixem en Europa, les precipitacions estarien dins de la mitjana, tret de l’est del continent on plouria més del normal, amb ambient estiuenc habitual per l’època.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari