Catalunya Diari

Arriba l'aperitiu de la llevantada aquest dijous, amb temps molt més mogut

El cel estarà cada cop més tapat i arribaran ruixats a més indrets

Imatge d'un plugim i molts núvols al Delta de l'Ebre
El temps estarà ben mogut aquesta setmana per la borrasca 'Bàrbara' | Pili Rius

La llevantada ja truca a la porta i els núvols seran ja els clars protagonistes des de primeres hores del matí a molts indrets aquest dijous, excepte al Pirineu, on es mantindrà el cel mig ennuvolat fins al migdia. A més dels núvols, ja tindrem ruixats a moltes més comarques del litoral i prelitoral i s'estendran durant la tarda a més indrets, però preferentment ho faran amb més persistència tant a les terres de l'Ebre com a les de Girona. En canvi a les del nord de Tarragona i Barcelona seran menys probables.

En general, els registres seran poc abundants, però ja puntualment en alguns indrets dels dos extrems del territori català podrien fregar de forma local els 50 litres/m². Amb tot, les temperatures nocturnes seguiran pujant i les diürnes, gràcies a la massa d'aire més càlida provinent del Mediterrani, també pujaran lleugerament, la majoria d'indrets se situaran per sobre dels 15ºC a la costa central i sud. 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Més ruixats i dia més rúfol

Aquest dijous, 26 de novembre, tindrem l'aperitiu en forma de més núvols que taparan el cel a gran part del territori català i ja de bon matí, tindrem els primers ruixats a diferents punts de la costa, preferentment a l'Ebre i Girona, on seran més continuats. A la resta també podrà fer xàfecs, però seran molt més irregulars i esporàdics. De cara a la tarda, a més dels núvols, arribaran també ruixats de caràcter irregular que afectaran diversos punts de l'interior del territori català, però de moment, la majoria d'ells seran febles i no comportaran conseqüències. Tot plegat, esperant el plat més fort d'aquesta llevantada.

Mapa del temps a Catalunya pel dijous 26 de novembre del 2020
Els núvols aniran a més i els ruixats afectaran moltes més comarques aquest dijous | Catalunya Diari

Temperatures en augment

Les temperatures malgrat que els núvols seguiran pujant a tot el territori català, especialment a la costa i el prelitoral, on els vents marítims deixaran el termòmetre en unes xifres molt suaus. Tot i això, durant la nit, la presència de més núvols també farà que les temperatures nocturnes també quedin més altes, per sobre dels 5ºC a gran part de l'interior i per sobre dels 10 o 12ºC a la costa. En general es mantindran els valors diürns de 14ºC a 16ºC a molts trams de la costa i el prelitoral, fins i tot, valls del Pirineu, mentre que a l'interior es mouran entre els 12ºC i els 14ºC. Al Pirineu, desapareixerà la inversió tèrmica.

Quan arribarà el plat fort de la llevantada?

De cara a les pròximes jornades, a partir de divendres i sobretot dissabte, arribarà el plat fort de la llevantada. Els núvols seguiran presents arreu i les pluges aniran clarament a més d'est a oest del territori català. Seran especialment abundants a molts trams de la costa i prelitoral, tot i que seran en general més febles al voltant de la costa central. L'altre factor destacable del temporal a partir de divendres serà el vent de llevant que anirà guanyant protagonisme a mesura que avanci la jornada.

Més de 100 litres/m² i 50cm de neu per sobre de 2.000 metres

Tot apunta que dissabte serà el dia més plujós de la setmana a Catalunya i tindrem el gruix del temporal de llevant quant a precipitacions ens referim. Com dèiem, les pluges seran menys abundants al voltant de la costa central, però també gran part de l'interior i Pirineu occidental podrien quedar força al marge. Tanmateix, a la Costa Brava, prelitoral de Girona i interior de les Terres de l'Ebre, les pluges podran ser molt abundants i és probable que se superin els 100 litres/m² en alguns punts en tot l'episodi. D'altra banda, el paquet de neu serà considerable, però només al Pirineu oriental i per sobre dels 2.000 metres, on s'hi podrien acumular més de 50 centímetres de neu nova, com pot ser el cas de Vallter.


Comentaris

envia el comentari