Societat

La microbiota intestinal, clau per millorar l’atenció en persones obeses

Els investigadors han analitzat més de 1.000 persones i els resultats s'han publicat a la revista GUT

Comparteix

Obesitat
Imatge d'arxiu d'una persona amb obesitat / Pixabay

Un equip de recerca de l’IDIBGI ha descobert que la microbiota intestinal juga un paper fonamental en la capacitat d’atenció i concentració de les persones obeses. L’estudi, publicat a la prestigiosa revista científica GUT, suggereix que determinats desequilibris en la microbiota podrien explicar per què les persones amb obesitat presenten una menor atenció.

Els investigadors ja havien observat aquesta relació entre obesitat i dèficit d’atenció. Però fins ara no s’havia explorat el paper directe dels bacteris intestinals. Per fer-ho, l’equip liderat pel doctor Jordi Mayneris-Perxachs, cap del grup de recerca en Medicina i Biologia Integrativa de Sistemes de l’IDIBGI, ha analitzat dades de més de 1.000 persones.

La presència més elevada de proteobactèries a la microbiota intestinal

L’estudi mostra que una presència més elevada de proteobactèries a la microbiota intestinal està relacionada amb una pitjor capacitat d’atenció en persones obeses. Aquest bacteri provoca alteracions en el metabolisme del triptòfan. Un aminoàcid essencial que s’obté mitjançant la dieta i que la microbiota converteix en compostos actius per al cervell.

A partir d’aquest descobriment, els investigadors van identificar el 3-HAA, un compost derivat del triptòfan. Com a element clau per millorar la concentració. Nivells més elevats d’aquest compost s’associen a una millor atenció. Mentre que la seva absència s’ha vinculat a un rendiment cognitiu inferior.

Per comprovar si aquesta relació era causal, l’IDIBGI va col·laborar amb la UPF i altres centres internacionals per fer experiments amb models animals. En ratolins que van rebre microbiota procedent de persones amb alta capacitat d’atenció, es va observar una millora significativa.

El risc d’una dieta rica en greixos o l’ús prolongat d’antibiòtics

A més, els investigadors van constatar que una dieta rica en greixos o l’ús prolongat d’antibiòtics redueixen els nivells de 3-HAA. Mentre que el trasplantament de microbiota “sa” els augmenta. En un altre model experimental, la mosca de la fruita amb dieta alta en sucre va mostrar una pèrdua de comportaments d’atenció. Que es van revertir mitjançant suplementació amb 3-HAA.

Aquests resultats apunten que tant la microbiota intestinal com el 3-HAA podrien convertir-se en noves dianes terapèutiques per millorar la concentració i la salut cognitiva en persones amb obesitat. Tot i això, els experts adverteixen que calen més estudis per determinar amb exactitud la causalitat i desenvolupar intervencions dietètiques o probiòtiques específiques.

L’estudi ha comptat amb la participació de la Fundació FISABIO, el CIBEResp, l’Institut I2SysBio i la Universitat de Southampton. Consolidant així una xarxa internacional de recerca biomèdica que reforça el paper de Girona com a referent en l’estudi de la microbiota i la salut cerebral.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Conduir a la tardor amb pluges: com protegir el teu cotxe i evitar l’estrès
El preu del cafè es dispara un 136%: per què paguem el doble avui?

Últimes Noticies

També et pot interessar