Societat

T’interessa: Descobreix quin és el millor tortell de Reis

Comparteix

Tortell de Reis és un dels dolços típics nadalencs. Els simples farciments de mantega, tòfones o mantega han augmentat el seu predomini en lloc de quedar relegats a l’Epifania: els tortells es mengen ara gairebé tot Nadal. De fet, són els dolços de Nadal favorits de molts consumidors.

Els orígens de Tortell són molt antics. Aquest dolç va ser molt popular a França i d’allí es va estendre al nostre país. Originalment, el tortell no anava farcit, però per a alleugerir la massa molts van decidir afegir-li nata.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!




Banner-300x600 (1)

13 tortells en el supermercat, en revisió

Triem els tortells que es poden comprar en els supermercats, farciments de “crema”. Revisem la seva composició, valor nutricional, compliment de les característiques del tortell de reis d’alta qualitat i elaborem un rànquing per a saber quins productes són els millors.

El tortell de supermercat és més barat i no pot igualar a un bon tortell artesanal (entre altres coses perquè sol portar massa ingredients i sol estar congelat). Lidl, rei de la moda en 2023.

Novament, veiem grans diferències de preu i qualitat entre uns productes i altres.

Sis dels 13 tortells analitzats no van aconseguir qualificacions acceptables. La qualitat del farciment és crucial: alguns tortells substitueixen la nata (totalment o parcialment) per mescles de greixos de palma, coco o colza.



LleidaDiari_300x250_web


Hi ha tortells que abusen dels additius: colorants, conservants, emulsionants i texturitzants. Els tastos d’experts donen resultats contradictoris: gairebé la meitat dels tortells dels supermercats deceben els paladars més exigents dels experts.
El millor dels 13 tortells seleccionats és el tortell de la marca Lidl, que també té una molt bona relació qualitat-preu, seguit del tortell de nata Selecció d’El Corte Inglés, que va tenir un bon acolliment en el tast. Però també és el més car en anàlisi. Aquestes són dues de les millors plantes de rosa mosqueta que tenim en el nostre estudi. Com és un bon tortell?

Quina informació hem de buscar en l’etiqueta? Per a assegurar-nos que obtenim un tortell de qualitat, hem de fixar-nos en alguns detalls en la llista d’ingredients:

  • Deixa que el farciment sigui 100% crema.
  • El pa s’elabora únicament amb mantega. No té molts ingredients.
  • La substitució de la nata i la nata per altres greixos, com l’oli de palma i una àmplia gamma d’additius, té un sol objectiu: reduir el preu del producte.

Com ha de ser un bon Tortell de Reis?

Greixos bons. No és el mateix utilitzar mantega en farciments de pa i nata que utilitzar un altre tipus de greixos vegetals, de gira-sol, de palma, de coco, etc. ús de substituts. Fa deu anys la majoria dels tortells feien servir una mescla amb greix vegetal per a fer tortells, però gràcies a aquesta mena de comparacions i a la nostra aposta per fer servir ingredients tradicionals (mantega i nata) en l’elaboració de tortells, a poc a poc aquests supermercats més senzills tortells han canviat, però continuen sent marques, que fa servir greixos de menor qualitat. El sucre és millor que l’almívar. A més de sucre, aquests brioixos de supermercat solen fer servir sucre invertit, o xarops de glucosa i fructosa, que són sucres més barats i de millor qualitat. Hi ha massa additius. Conservants, fragàncies, colorants… En mitjana, cada tortell fa servir més de 13 additius, i alguns tenen fins a 19, la qual cosa explica les seves males crítiques.
La decoració és una de les especialitats de Tortell. Es decoren amb sucre, ametlles i fruites confitades. Hi havia cireres o taronges confitades, però les rodanxes verdes i vermelles estaven massa utilitzades i res més que rodanxes de carabassa de colors. Enfornat adequat. El pa massa enfornat pot assecar-se i produir compostos tòxics anomenats acrilamida. Eviti els tortells massa bullits.

És nutricionalment acceptable?

Igual que altres dolços de Nadal, els tortells són especialment rics en greixos i sucres. Ja vengen d’una pastisseria o d’un supermercat tindran aquest caràcter, encara que estiguin elaborats amb la millor nata o mantega. La majoria dels tortells inclosos en l’estudi tenien valors nutricionals pobres o molt pobres. Per tant, s’ha de considerar la possibilitat d’utilitzar productes irregulars.

Assaborir, decidir

Un equip de pastissers professionals tasten tots els tortells i valoren la qualitat del farciment i de la massa del pa per a comprovar si compleixen la normativa i si l’aspecte, aroma i sabor són propis d’aquests tortells envasats. La bona notícia enguany és que l’aroma a flor de taronger, sovint fort i de baixa qualitat, ha estat reemplaçat per una aroma més suau i agradable que és ben rebut.

Quins són els millors tortells del supermercat? En general, la qualitat del greix (farciment i massa), la presència d’additius i el sabor marquen les diferències en les nostres comparatives.

Tortell, un favorit de la rebosteria

La degustació és la clau per a aconseguir productes amb aquestes qualitats. Un equip de pastissers professionals van tastar els productes analitzats, inclosos farciments i pans, buscant sempre les característiques tradicionals de tortell: notes cítriques, presència de ratlladura o flor del taronger, la textura de la massa, el farciment cremós de la massa… i descobrir «defectes».

Durant el tast va destacar el tortell de Lidl elaborat amb nata i mantega. Els brioixos al vapor tenen bon llevat, són de grandària mitjana, tenen un alt contingut de sucre granulat i tenen una textura suau. La massa té una aroma forta, la crema és rica i la dolçor equilibrada, el pa està deliciós, la mantega és espectacular i té una agradable aroma a flor del taronger. El Tortell s’embeni a 7,99 € els 750 g (10,65 € el kg). A més, per la seva molt bona qualitat i bon preu, és la millor opció per a anàlisi i compra mestra. El segon millor valorat en el tast és el tortell d’El Corte Inglés: aquest dolç també utilitza greixos de gran qualitat i es considera un producte de qualitat, encara que és molt més car: a 850 corones el tortell costa 16,95 € (19,94 € el quilo).

Descobreix les estrenes cinematogràfiques més destacades de l’any
Renfe destina més de 2,8 milions d’euros a millores a les estacions de Rodalies

Últimes Noticies

També et pot interessar

T’interessa: Descobreix quin és el millor tortell de Reis

Comparteix

Tortell de Reis és un dels dolços típics nadalencs. Els simples farciments de mantega, tòfones o mantega han augmentat el seu predomini en lloc de quedar relegats a l’Epifania: els tortells es mengen ara gairebé tot Nadal. De fet, són els dolços de Nadal favorits de molts consumidors.

Els orígens de Tortell són molt antics. Aquest dolç va ser molt popular a França i d’allí es va estendre al nostre país. Originalment, el tortell no anava farcit, però per a alleugerir la massa molts van decidir afegir-li nata.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!




Banner-300x600 (1)

13 tortells en el supermercat, en revisió

Triem els tortells que es poden comprar en els supermercats, farciments de “crema”. Revisem la seva composició, valor nutricional, compliment de les característiques del tortell de reis d’alta qualitat i elaborem un rànquing per a saber quins productes són els millors.

El tortell de supermercat és més barat i no pot igualar a un bon tortell artesanal (entre altres coses perquè sol portar massa ingredients i sol estar congelat). Lidl, rei de la moda en 2023.

Novament, veiem grans diferències de preu i qualitat entre uns productes i altres.

Sis dels 13 tortells analitzats no van aconseguir qualificacions acceptables. La qualitat del farciment és crucial: alguns tortells substitueixen la nata (totalment o parcialment) per mescles de greixos de palma, coco o colza.



LleidaDiari_300x250_web


Hi ha tortells que abusen dels additius: colorants, conservants, emulsionants i texturitzants. Els tastos d’experts donen resultats contradictoris: gairebé la meitat dels tortells dels supermercats deceben els paladars més exigents dels experts.
El millor dels 13 tortells seleccionats és el tortell de la marca Lidl, que també té una molt bona relació qualitat-preu, seguit del tortell de nata Selecció d’El Corte Inglés, que va tenir un bon acolliment en el tast. Però també és el més car en anàlisi. Aquestes són dues de les millors plantes de rosa mosqueta que tenim en el nostre estudi. Com és un bon tortell?

Quina informació hem de buscar en l’etiqueta? Per a assegurar-nos que obtenim un tortell de qualitat, hem de fixar-nos en alguns detalls en la llista d’ingredients:

  • Deixa que el farciment sigui 100% crema.
  • El pa s’elabora únicament amb mantega. No té molts ingredients.
  • La substitució de la nata i la nata per altres greixos, com l’oli de palma i una àmplia gamma d’additius, té un sol objectiu: reduir el preu del producte.

Com ha de ser un bon Tortell de Reis?

Greixos bons. No és el mateix utilitzar mantega en farciments de pa i nata que utilitzar un altre tipus de greixos vegetals, de gira-sol, de palma, de coco, etc. ús de substituts. Fa deu anys la majoria dels tortells feien servir una mescla amb greix vegetal per a fer tortells, però gràcies a aquesta mena de comparacions i a la nostra aposta per fer servir ingredients tradicionals (mantega i nata) en l’elaboració de tortells, a poc a poc aquests supermercats més senzills tortells han canviat, però continuen sent marques, que fa servir greixos de menor qualitat. El sucre és millor que l’almívar. A més de sucre, aquests brioixos de supermercat solen fer servir sucre invertit, o xarops de glucosa i fructosa, que són sucres més barats i de millor qualitat. Hi ha massa additius. Conservants, fragàncies, colorants… En mitjana, cada tortell fa servir més de 13 additius, i alguns tenen fins a 19, la qual cosa explica les seves males crítiques.
La decoració és una de les especialitats de Tortell. Es decoren amb sucre, ametlles i fruites confitades. Hi havia cireres o taronges confitades, però les rodanxes verdes i vermelles estaven massa utilitzades i res més que rodanxes de carabassa de colors. Enfornat adequat. El pa massa enfornat pot assecar-se i produir compostos tòxics anomenats acrilamida. Eviti els tortells massa bullits.

És nutricionalment acceptable?

Igual que altres dolços de Nadal, els tortells són especialment rics en greixos i sucres. Ja vengen d’una pastisseria o d’un supermercat tindran aquest caràcter, encara que estiguin elaborats amb la millor nata o mantega. La majoria dels tortells inclosos en l’estudi tenien valors nutricionals pobres o molt pobres. Per tant, s’ha de considerar la possibilitat d’utilitzar productes irregulars.

Assaborir, decidir

Un equip de pastissers professionals tasten tots els tortells i valoren la qualitat del farciment i de la massa del pa per a comprovar si compleixen la normativa i si l’aspecte, aroma i sabor són propis d’aquests tortells envasats. La bona notícia enguany és que l’aroma a flor de taronger, sovint fort i de baixa qualitat, ha estat reemplaçat per una aroma més suau i agradable que és ben rebut.

Quins són els millors tortells del supermercat? En general, la qualitat del greix (farciment i massa), la presència d’additius i el sabor marquen les diferències en les nostres comparatives.

Tortell, un favorit de la rebosteria

La degustació és la clau per a aconseguir productes amb aquestes qualitats. Un equip de pastissers professionals van tastar els productes analitzats, inclosos farciments i pans, buscant sempre les característiques tradicionals de tortell: notes cítriques, presència de ratlladura o flor del taronger, la textura de la massa, el farciment cremós de la massa… i descobrir «defectes».

Durant el tast va destacar el tortell de Lidl elaborat amb nata i mantega. Els brioixos al vapor tenen bon llevat, són de grandària mitjana, tenen un alt contingut de sucre granulat i tenen una textura suau. La massa té una aroma forta, la crema és rica i la dolçor equilibrada, el pa està deliciós, la mantega és espectacular i té una agradable aroma a flor del taronger. El Tortell s’embeni a 7,99 € els 750 g (10,65 € el kg). A més, per la seva molt bona qualitat i bon preu, és la millor opció per a anàlisi i compra mestra. El segon millor valorat en el tast és el tortell d’El Corte Inglés: aquest dolç també utilitza greixos de gran qualitat i es considera un producte de qualitat, encara que és molt més car: a 850 corones el tortell costa 16,95 € (19,94 € el quilo).

Últimes Noticies

També et pot interessar