L’OCU ha realitzat un estudi sobre quins són els millors bombons de supermercat, seleccionant 11 capses de bombons molt coneguts que es poden comprar en un bon supermercat.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
S’han valorat especialment el seu etiquetatge i la composició, a partir de la qual poden determinar quins productes són els millors, els que tenen un millor perfil nutricional pel tipus de greixos, sucres, additius, el grau de processament del producte, etc. A més, també ha resultat definitiva l’opinió d’un panell d’experts pastissers, que han tastat tots els productes per valorar els millors pel seu gust, olor, textura…
Un plaer… però només de tant en tant
Com era d’esperar, els bombons, productes amb molt de greix i sucre, presenten una elevada densitat energètica; de mitjana, un bombó d’uns 10 g té unes 58 kcal. Però el problema no és aquest valor energètic, sinó sobretot que provenen de les grasses i el sucre. Això no significa que no puguem degustar un bombó de tant en tant, simplement que ho mengem amb moderació i dins d’una dieta variada i equilibrada: una mossegada especial per a moments especials.
El pitjor és que substitueixen la mantega de cacau per altres greixos. La base d’un bombó hauria de ser la mantega de cacau i el sucre, però 8 dels 11 bombons de l’anàlisi substitueixen part de la mantega de cacau per altres greixos més barats, com la palma, el coco o la grassa làctia. En els casos més cridaners, hem trobat fins a quatre greixos diferents en un mateix bombó. Un altre error en la composició, per sort menys generalitzat (ho hem comprovat en 3 de les 11 mostres), és substituir part del sucre per xarops de glucosa. Rebaixar el contingut en sucre o mantega de cacau, substituint-lo per alternatives més barates (i de pitjor qualitat), passa factura al conjunt del dolç: aquests productes resulten menys valorats en la degustació.
La degustació determinant
Independentment dels nostres gustos, de si preferim xocolata amb llet o negra, un bombó senzill o un de farcit, el praliné o el licor, hi ha una sèrie de propietats que defineixen el que és un bon bombó: color brillant, superfície llisa amb absència de punts blancs que reflecteixin la cristal·lització de la grassa, si té farcit ha de comptar amb una fina capa de xocolata que el recobreixi, que es fongui a la boca com més aviat millor i alliberi el farcit; si no té farcit, la xocolata s’ha de fondre a la boca. El farcit ha de ser agradable, sense excés de dolçor ni excés de greix. En qualsevol cas, s’ha d’apreciar el gust del cacau. Lamentablement, no sempre es compleixen aquests requisits: de vegades la grassa ha cristal·litzat o la xocolata és massa gruixuda i no aconsegueix fondre’s a la boca, o bé és tan dolça que no s’aprecia la mantega i el gust de cacau…
En què fixar-te per elegir un bon bombó?
Ferrero Rocher, el rei dels bombons. Després de valorar tot això, el millor dels productes analitzats és Ferrero Rocher: amb un preu de venda de 5,89 euros/200g (29,45 euros/kg), aquest famós bombó destaca pel seu gust equilibrat i una bona textura.
Li segueix un altre bombó italià, Pocket Coffee espresso, un bombó farcit amb una fina capa de xocolata negra i un interior de cafè cremós ensucrat que es caracteritza per la potència de gust i la seva capa de xocolata exterior. Té un preu de 4,89 euros/225g (el que suposen 21,73 euros/kg).