Societat

Llum verda per a vendre aliments «lletjos» per evitar el malbaratament alimentari

Comparteix

El Congrés ha donat llum verda a la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, una normativa pionera que estableix mesures per reduir el desaprofitament de menjar. Entre les disposicions destacades, es troba l’obligació per a bars i restaurants d’oferir envasos per emportar-se les sobres, l’exigència que els supermercats donin els seus excedents i la necessitat que totes les empreses de la cadena alimentària desenvolupin plans per evitar que els aliments acabin a les escombraries. La llei preté reduir les pèrdues de menjar, que el 2023 es van situar a Espanya en 1.214 milions de tones, segons el Ministeri d’Agricultura. A nivell mundial, la FAO estima que es malbaraten uns 1.300 milions de tones d’aliments cada any, prop del 30% de la producció total, amb un impacte ambiental significatiu.


▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Plans per reduir el malbaratament

Una de les novetats més importants de la llei és que totes les empreses de la cadena alimentària hauran d’elaborar plans de prevenció del malbaratament. Aquests plans hauran d’identificar les causes del desaprofitament i establir mesures de control i seguiment. No obstant això, les petites empreses podran acollir-se a excepcions. Quan hi hagi excedents, la primera opció haurà de ser la donació a entitats socials. En cas que no sigui viable, els aliments hauran de destinar-se a l’alimentació animal, compostatge o biocombustibles.

Les ONG destaquen que aquesta mesura era necessària, ja que encara hi ha molta menja que acaba a les escombraries. Els establiments d’hostaleria estaran obligats a facilitar als clients envasos reutilitzables o reciclables per emportar-se el menjar no consumit. Aquest servei serà gratuït, excepte en el cas d’envasos de plàstic, que es cobraran segons la normativa de residus. La llei promou la venda de productes “lletjos” o amb petites imperfeccions, sempre que compleixin les normatives sanitaries. A més, fomenta la comercialització de productes de proximitat, ecològics i sostenibles. També es recomana aplicar descomptes en productes amb data de caducitat propera, una pràctica que ja fan molts establiments.




Sancions per incompliment

Per garantir el compliment de la normativa, es contemplen sancions econòmiques que poden anar des dels 2.000 euros per infraccions lleus fins als 500.000 euros per les més greus. Tot i que el sector de l’hostaleria preferiria incentius en lloc de sancions, s’espera un alt nivell de compliment. El Ministeri d’Agricultura haurà d’elaborar un Pla Nacional de Control del Malbaratament Alimentari amb objectius i prioritats per a la seva prevenció. Tot i això, alguns experts critiquen que la llei no inclou mesures concretes per reduir el malbaratament a les llars, on es produeix una gran part del desaprofitament d’aliments. Malgrat les crítiques, la normativa suposa un pas important cap a un model de consum més sostenible i conscient.

Contractes a temporers per la campanya de la fruita? Arriben novetats!
Important adolescents: Salut reforça la vacuna contra el papil·loma humà

Últimes Noticies

També et pot interessar

Llum verda per a vendre aliments «lletjos» per evitar el malbaratament alimentari

Comparteix

El Congrés ha donat llum verda a la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, una normativa pionera que estableix mesures per reduir el desaprofitament de menjar. Entre les disposicions destacades, es troba l’obligació per a bars i restaurants d’oferir envasos per emportar-se les sobres, l’exigència que els supermercats donin els seus excedents i la necessitat que totes les empreses de la cadena alimentària desenvolupin plans per evitar que els aliments acabin a les escombraries. La llei preté reduir les pèrdues de menjar, que el 2023 es van situar a Espanya en 1.214 milions de tones, segons el Ministeri d’Agricultura. A nivell mundial, la FAO estima que es malbaraten uns 1.300 milions de tones d’aliments cada any, prop del 30% de la producció total, amb un impacte ambiental significatiu.


▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Plans per reduir el malbaratament

Una de les novetats més importants de la llei és que totes les empreses de la cadena alimentària hauran d’elaborar plans de prevenció del malbaratament. Aquests plans hauran d’identificar les causes del desaprofitament i establir mesures de control i seguiment. No obstant això, les petites empreses podran acollir-se a excepcions. Quan hi hagi excedents, la primera opció haurà de ser la donació a entitats socials. En cas que no sigui viable, els aliments hauran de destinar-se a l’alimentació animal, compostatge o biocombustibles.

Les ONG destaquen que aquesta mesura era necessària, ja que encara hi ha molta menja que acaba a les escombraries. Els establiments d’hostaleria estaran obligats a facilitar als clients envasos reutilitzables o reciclables per emportar-se el menjar no consumit. Aquest servei serà gratuït, excepte en el cas d’envasos de plàstic, que es cobraran segons la normativa de residus. La llei promou la venda de productes “lletjos” o amb petites imperfeccions, sempre que compleixin les normatives sanitaries. A més, fomenta la comercialització de productes de proximitat, ecològics i sostenibles. També es recomana aplicar descomptes en productes amb data de caducitat propera, una pràctica que ja fan molts establiments.




Sancions per incompliment

Per garantir el compliment de la normativa, es contemplen sancions econòmiques que poden anar des dels 2.000 euros per infraccions lleus fins als 500.000 euros per les més greus. Tot i que el sector de l’hostaleria preferiria incentius en lloc de sancions, s’espera un alt nivell de compliment. El Ministeri d’Agricultura haurà d’elaborar un Pla Nacional de Control del Malbaratament Alimentari amb objectius i prioritats per a la seva prevenció. Tot i això, alguns experts critiquen que la llei no inclou mesures concretes per reduir el malbaratament a les llars, on es produeix una gran part del desaprofitament d’aliments. Malgrat les crítiques, la normativa suposa un pas important cap a un model de consum més sostenible i conscient.

Últimes Noticies

També et pot interessar