T’interessa: T’expliquem quins són els millors olis d’oliva del mercat

Comparteix

Una anàlisi recent de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha revelat que els 23 olis d’oliva verge extra (AOVE) avaluats compleixen els estàndards per a aquesta categoria i són de bona qualitat, amb alguns productes destacant per la seva excel·lència. Aquest estudi, centrat en olis disponibles als supermercats i venuts en ampolles de plàstic, marca un canvi significatiu respecte a investigacions prèvies realitzades el 2007, 2012, 2018 i 2021, on es van detectar casos de frau en alguns productes etiquetats com a “extra”.


 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Resultats de qualitat sense frau

Les anàlisis han confirmat que tots els productes són autèntics AOVE, elaborats exclusivament amb olives i sense barreges d’altres olis. Al laboratori, les proves van incloure l’avaluació de l’acidesa, que en tots els casos es va mantenir per sota del 0,8% exigit, així com proves sensorials realitzades per un jurat professional. Aquests experts no van detectar defectes en els olis analitzats i van destacar atributs positius com l’aroma afruitat característic de l’AOVE. A més, es va comprovar que cap dels olis presentava signes d’envelliment o emmagatzematge inadequat que poguessin comprometre la seva frescor. Tot i això, l’informe assenyala que alguns productes podrien millorar en aquest aspecte.

Marques blanques competeixen amb primeres marques

Un dels descobriments més rellevants és el bon comportament de les marques blanques. Dels 10 olis amb millor puntuació, cinc pertanyen a marques de distribuïdor, oferint una qualitat comparable a les primeres marques, però a un preu significativament inferior. De mitjana, aquests olis costen 1,50 euros menys per litre. Entre els millors es troben l’AOVE Oleoestepa (DOP Estepa), l’AOVE Auchan Bio Ecològic d’Alcampo i l’AOVE Hacendado de Mercadona.

Etiquetatge: una àrea a millorar

Malgrat els bons resultats de qualitat, l’OCU destaca que l’etiquetatge dels olis podria ser més complet i llegible. Tot i que compleixen amb la normativa bàsica, es suggereix afegir informació addicional com la data de producció, la varietat d’oliva i dades nutricionals, per proporcionar al consumidor una visió més detallada del producte. El preu de l’oli d’oliva va assolir nivells històrics el 2024, amb una mitjana de 10 euros per litre a causa de la sequera i una collita reduïda. Tanmateix, amb les expectatives d’una bona producció el 2025, els preus estan començant a baixar. L’OCU confia que aquesta tendència permeti que l’oli d’oliva verge extra recuperi el seu lloc com a ingredient essencial a les cuines de les llars catalanes i espanyoles.

Últimes Noticies

També et pot interessar

No results found.
Societat

T’interessa: T’expliquem quins són els millors olis d’oliva del mercat

Comparteix

Una anàlisi recent de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha revelat que els 23 olis d’oliva verge extra (AOVE) avaluats compleixen els estàndards per a aquesta categoria i són de bona qualitat, amb alguns productes destacant per la seva excel·lència. Aquest estudi, centrat en olis disponibles als supermercats i venuts en ampolles de plàstic, marca un canvi significatiu respecte a investigacions prèvies realitzades el 2007, 2012, 2018 i 2021, on es van detectar casos de frau en alguns productes etiquetats com a “extra”.


 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Resultats de qualitat sense frau

Les anàlisis han confirmat que tots els productes són autèntics AOVE, elaborats exclusivament amb olives i sense barreges d’altres olis. Al laboratori, les proves van incloure l’avaluació de l’acidesa, que en tots els casos es va mantenir per sota del 0,8% exigit, així com proves sensorials realitzades per un jurat professional. Aquests experts no van detectar defectes en els olis analitzats i van destacar atributs positius com l’aroma afruitat característic de l’AOVE. A més, es va comprovar que cap dels olis presentava signes d’envelliment o emmagatzematge inadequat que poguessin comprometre la seva frescor. Tot i això, l’informe assenyala que alguns productes podrien millorar en aquest aspecte.

Marques blanques competeixen amb primeres marques

Un dels descobriments més rellevants és el bon comportament de les marques blanques. Dels 10 olis amb millor puntuació, cinc pertanyen a marques de distribuïdor, oferint una qualitat comparable a les primeres marques, però a un preu significativament inferior. De mitjana, aquests olis costen 1,50 euros menys per litre. Entre els millors es troben l’AOVE Oleoestepa (DOP Estepa), l’AOVE Auchan Bio Ecològic d’Alcampo i l’AOVE Hacendado de Mercadona.

Etiquetatge: una àrea a millorar

Malgrat els bons resultats de qualitat, l’OCU destaca que l’etiquetatge dels olis podria ser més complet i llegible. Tot i que compleixen amb la normativa bàsica, es suggereix afegir informació addicional com la data de producció, la varietat d’oliva i dades nutricionals, per proporcionar al consumidor una visió més detallada del producte. El preu de l’oli d’oliva va assolir nivells històrics el 2024, amb una mitjana de 10 euros per litre a causa de la sequera i una collita reduïda. Tanmateix, amb les expectatives d’una bona producció el 2025, els preus estan començant a baixar. L’OCU confia que aquesta tendència permeti que l’oli d’oliva verge extra recuperi el seu lloc com a ingredient essencial a les cuines de les llars catalanes i espanyoles.

Aneu amb compte: Els peatges catalans pujaran el 2025
La taxa de la brossa puja més d’un 20% i s’enfila als 170 euros de mitjana

Últimes Noticies

També et pot interessar

No results found.