Els olis d’oliva verge extra de les Terres de Lleida seran els grans protagonistes del primer Mercat de l’Oli Nou, que se celebrarà a la Plaça Catalunya de Barcelona del 21 al 23 de novembre. L’esdeveniment reunirà quinze productors de les comarques del Segrià, les Garrigues, l’Urgell i la Noguera. Tot convertint el cor de la capital catalana en un gran aparador del millor oli d’oliva verge extra (OOVE) del país.
El certamen, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a través de PRODECA, neix amb l’objectiu de valorar la riquesa oleícola catalana i apropar-la al públic urbà. Durant tres dies, els visitants podran tastar, comprar i conèixer de prop el procés d’elaboració d’aquest producte tan emblemàtic de la dieta mediterrània.
Les Terres de Lleida, cor oleícola de Catalunya
Entre els participants lleidatans destaquen Molí del Pau, Olis Macià Molí d’Oli, Cuadrat Valley, Degustus, L’Olier i Oli Les Cabanes, Olis Albium. També Productors de les Borges Blanques, Vilà Molí d’Oli, Molí Covet, Músic Oil, NovaCoop Mediterrània. Finalment, Pons, Mas de Colom Casa Borges i L’Olivera.
Molts d’aquests elaboradors estan emparats per la DOP Les Garrigues, la primera denominació d’origen alimentària no vínica reconeguda a Espanya (1975). La seva varietat principal, l’arbequina, destaca per oferir un oli afruitat i verdós. Amb notes d’ametlla i un toc amarg, especialment quan és de collita primerenca.
Aquest oli, conegut com “l’or líquid” de Lleida, reflecteix l’esforç i la tradició d’un territori que ha fet del cultiu de l’olivera un símbol de la seva identitat i sostenibilitat.
Gastronomia, cultura i tastos per a tots els públics
El Mercat de l’Oli Nou no serà només una fira de producte, sinó una autèntica experiència gastronòmica gratuïta. A més dels estands de venda directa, hi haurà tallers de cuina en viu, tastos guiats i xerrades divulgatives. Cuiners reconeguts com Ada Parellada, Carlota Claver, Iñaki Aldrey, Adriana Carcereny, Susana Aragón, Iolanda Bustos, Jordi Àvila i el mestre pastisser Oriol Balaguer hi seran. I oferiran demostracions amb l’oli nou com a protagonista.
També hi haurà foodtrucks de cuina de proximitat, una barra de vins catalans per maridar els tastos i un espai de degustació per gaudir del producte en un ambient festiu i familiar. L’aula gastronòmica acollirà sessions especials com “Arrels i fusió: un viatge per la cuina catalana a través de l’oli d’oliva”. Allà es reivindicarà la força simbòlica del pa amb oli, pa amb tomàquet i pa amb xocolata —tres pilars de la cuina catalana.
Una cita gastronòmica per posar al mapa l’oli català
Coincidint amb l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, el Mercat de l’Oli Nou aspira a convertir-se en una cita anual de referència. L’esdeveniment busca connectar productors i ciutadania, promocionar el consum d’oli de qualitat i reivindicar el valor cultural i econòmic del sector oleícola català.
Del 21 al 23 de novembre, la Plaça Catalunya serà més que mai un tast de territori: un espai per celebrar el sabor, la tradició i el futur de l’oli d’oliva verge extra de les Terres de Lleida.


NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. 







