Societat

Omplir el cistell saludable costa un 18% més aquest estiu

Comparteix

Els productes frescos més bàsics, com els tomàquets, les peres o les llimones, registren pujades mensuals de fins al 19%. Consumidors i experts alerten de les dificultats creixents per mantenir una dieta sana i equilibrada.
Els preus dels aliments continuen sent motiu de preocupació per a moltes famílies, i aquest mes de juliol una nova alerta s’afegeix a la llista: les fruites i verdures, un dels pilars d’una alimentació saludable, s’han encarit de mitjana un 18% en l’últim any. Aquesta tendència s’agreuja justament a l’estiu, quan el consum d’aquests productes es dispara per l’elevada demanda d’aliments lleugers, frescos i rics en aigua.




 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pujades destacades en productes clau

Tot i que l’índex de preus general mostra una lleu davallada aquest juliol, els aliments de primera necessitat continuen apujant-se. En el cas de fruites i hortalisses, algunes pujades mensuals són especialment significatives:

  • Les llimones, un 19% més cars que al juny.
  • Amanides preparades, com la barreja de fulles o escaroles, han pujat un 10%.
  • Els tomàquets, un aliment imprescindible en la dieta mediterrània, han registrat una pujada del 8%.
  • Les peres, que solen ser una opció habitual per a postres o esmorzars, han augmentat un 4,5%.

Aquestes xifres suposen un fort impacte en la butxaca de moltes famílies, especialment tenint en compte que es tracta d’aliments que, per les seves propietats nutricionals, haurien de formar part de qualsevol dieta equilibrada.

Més car fer una amanida o un gaspatxo

Aquests increments de preu no són només una qüestió estadística: tenen una traducció directa en el dia a dia. Fer una ensalada d’estiu, preparar una llimonada casolana o cuinar un gaspatxo andalús —plats típics i refrescants— és avui més car que fa només unes setmanes.

Aquest fet preocupa especialment les organitzacions de consumidors, que alerten que l’augment dels preus en aliments bàsics pot afavorir el consum de productes més barats però menys saludables, amb un efecte negatiu en la salut pública a mitjà termini.

Les causes: clima, costos i especulació?

Els experts apunten diverses causes darrere d’aquesta escalada. D’una banda, la sequera i les altes temperatures han reduït el rendiment de moltes collites, afectant tant la producció nacional com les importacions. D’altra banda, l’augment dels costos de transport, energia i mà d’obra també ha pressionat els preus al llarg de tota la cadena de subministrament.

Tanmateix, cada cop són més les veus que alerten de possibles pràctiques especulatives en la cadena de distribució. Organitzacions agràries i plataformes de consumidors reclamen una fiscalització més estricta i una major transparència, especialment en un context en què la inflació alimentària continua sent persistent i desigual.

El repte de mantenir una dieta saludable

En aquest escenari, mantenir una dieta saludable es converteix en un repte per a moltes llars. Mentre les autoritats sanitàries insisteixen en la necessitat de consumir fruites i verdures diàriament, l’augment sostingut dels seus preus fa que cada cop sigui més difícil per a una part de la població accedir-hi amb regularitat.

Els experts demanen polítiques públiques més actives per fomentar la producció local, garantir preus justos als productors i protegir el poder adquisitiu dels consumidors, per tal que la dieta saludable no sigui un privilegi, sinó un dret assequible per a tothom.

Alerta: Un de cada tres negocis catalans ha patit un ciberatac
El Segrià, entre les comarques amb risc molt alt d’incendi malgrat la desactivació del pla Infocat

Últimes Noticies

També et pot interessar