La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat un Pla innovador per a la prevenció del malbaratament de fruita al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat. La proposta, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espigoladors, té com a finalitat reduir al màxim les pèrdues de producte en el sector de la fruita dolça.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Segons Josep Lluís Escuer, responsable de malbaratament alimentari de la FCAC, «des de fa diversos anys, la Federació i les cooperatives treballen conjuntament per sensibilitzar sobre el valor dels aliments i per gestionar els productes descartats del circuit comercial. El nostre objectiu és continuar millorant la gestió dels residus alimentaris evitables».
Les pèrdues de producte a les cooperatives de fruita ja són notòriament baixes, registrant-se per sota del 0,33% per a la poma, el préssec i la nectarina, i del 0,85% per a la pera. Aquests indicadors demostren els esforços de les cooperatives per evitar el malbaratament dels seus productes. La validació del Pla per part del DACC permetrà a les més de 30 cooperatives de fruita dolça associades a la Federació continuar amb les seves iniciatives de prevenció del malbaratament, adaptant-les a les seves necessitats específiques i mantenint la transparència envers la societat.
El Pla inclou la definició dels fluxos del procés productiu de la fruita dolça, la quantificació de les pèrdues per malbaratament i l’anàlisi d’accions específiques per reduir-les, identificant els punts crítics del procés. A més, estableix la formació del personal per prevenir el malbaratament i una avaluació anual per verificar i corregir les accions segons sigui necessari. Aquesta iniciativa està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Les cooperatives agràries, que representen el 36% de la Producció Final Agrària, contribueixen significativament a la producció de fruita dolça a Catalunya, amb un 49% de la producció total.